1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Hullun puutarhurin" pikaporkkanoille kävi huonosti – "Kyllä tämä vielä onnistuu"

Aspegrenin puutarhalla Pietarsaaressa kokeiltiin tänä kesänä porkkanoiden pikakasvatusta. Kokeilu epäonnistui, mutta toimintasuunnitelma ensi vuodelle on jo valmiina.

luonto
Pietarsaaressa Aspegrenin puutarhassa yritys kasvattaa pikaporkkanoita epäonnistui.
Karoliina Kemppainen / Yle

Puutarhuri Ari Vainionpää nostaa kaksi nippua porkkanoita vierekkäisistä penkeistä. Toiset ovat siroja ja hailakan oransseja, toiset pulleita, tumman oransseja – ja osittain violetteja. Kesäkuussa aloitettu porkkanoiden pikakasvatuskokeilu on tällä erää epäonnistunut.

– En minä näitä ainakaan söisi, Vainionpää naurahtaa.

Ajatus sai alkunsa, kun puutarhurin ulkomailla asuva tuttava haikaili saavansa oman maan porkkanoita jo heinäkuisen Pietarsaaren visiittinsä aikana. Vainionpää aloitti esikasvatuksen huhtikuussa ja kesäkuun toisella viikolla taimet istutettiin maahan. Siihen asti kaikki oli sujunut hyvin.

– Luultavasti maa oli liian märkä esikasvatetulle porkkanalle. Märän ja kylmän alkukesän takia porkkanat eivät päässeet kasvuvauhtiin ja kärjet märäntyivät.

Ensi vuonna uusi yritys

Sirot, terveet porkkanat ovat samaa lajiketta, mutta ne istutettiin siemenkylvönä kesäkuun alussa. Puutarhuri kertoo siemenen itävän vasta oikeassa lämpötilassa, joten kun maa lämpeni tarpeeksi, se oli jo riittävän kuivaa. Porkkanat ovat silti tavanomaista pienempiä.

Tuttavan tiluksilla pikaporkkanakokeilu kuitenkin onnistui.

– Siellä tehtiin taimilavat ja käytettiin oikein kuohkeaa säkkimultaa. Se osoittaa, että tämä on mahdollista. Ensi vuonna aloitan esikasvatuksen vielä aikaisemmin ja teen samanlaisen kasvualustan.

Onko puutarhuri murheissaan ensimmäisen kokeilun epäonnistumisesta?

– Ei kun nyt pitää alkaa ihan oikeasti näyttää, että kyllä tämä vielä onnistuu. Tästä se kokeilu vasta lähtee!

Lue seuraavaksi