Antikvariaatit katoavat pikavauhtia: "Kirjojen kanssa pelaavista tullut kummajaisia"

Antikvaaristen kirjakauppojen määrä on vähentynyt rajusti viimeisten vuosien aikana. Maassamme toimii enää viitisenkymmentä vain kirjoihin keskittyvää antikvariaattia. Porin ainut alan yrittäjä uskoo kuitenkin jatkavansa vielä liikkeessään muutaman vuoden.

Kotimaa
Vanhoja kirjoja hyllyssä ja pinoissa
Anna Sirén / Yle

Viimeisen viiden vuoden aikana antikvaaristen kirjakauppojen kato on ollut koko maassa selvä. Eniten antikvariaatteja on edelleen pääkaupunkiseudulla, mutta myös siellä alan kivijalkaliikkeitä on jouduttu lopettamaan.

– Osa on lopettanut eläkeiän tullessa, osa on joutunut lopettamaan jo aiemmin taloudellista syistä, kertoo Suomen Antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Surojegin.

Suomessa toimii kaksi antikvariaattiyhdistystä ja niissä jäseninä on noin 50 käytettyihin kirjoihin keskittynyttä liikettä.

Tuntuu, että ihmiset, jotka tykkäävät vielä kirjojen kanssa pelata, alkavat olla aikamoisia kummajaisia.

Markku Ranta, Porin ainoan antikvariaatin pitäjä

Ala on isossa murroksessa. Syitä on monia.

– Kirjojen kysyntä on vähentynyt. Uudemmat sukupolvet eivät innostu kirjallisuudesta entisten tapaan. Tilalle on tullut muita houkutuksia, Surojegin arvioi.

Kohti auringonlaskua mennään

Porin ainoan antikvariaattiliikkeen pitäjä Markku Ranta tuntee itsensä välillä melkoiseksi dinosaurukseksi.

– Kun 1988 avasin liikkeen, oli Porissakin vielä kuusi tai seitsemän kirjoihin keskittyvän antikvariaatin pitäjää. Nyt olen viimeinen.

Ulvilan Friitalassa toimii vielä yksi käytettyihin kirjoihin keskittyvä liike, mutta seuraavaksi lähintä saakin hakea Pirkanmaalta Vammalasta tai Tampereelta Hämeenpuiston varrelta.

– Kohti auringonlaskua tämä ala tuntuu ratsastavan, sanoo Ranta mietteliäänä.

Hänellä on liikkeen hyllyissä ja varastossa yhteensä noin 10 000 kirjaa. Hän aikoo jatkaa toimintaa vielä ainakin toistaiseksi.

– Ainakin muutamia vuosia, sillä en usko että tälle alalle löytyy halukkaita jatkajia.

Kirjaihmisistä tullut kummajaisia

Sekä kauppiaat että antikvariaattien asiakkaat ikääntyvät. Junioripuolelta tulee Markku Rannan havainnon mukaan julmetun vähän lukuintoisia kavereita.

–Tuntuu, että ihmiset, jotka tykkäävä pelata kirjojen kanssa, alkavat olla aikamoisia kummajaisia.

Kyläreissulla Ranta yrittää aina katsoa lukuihmisenä, minkälainen kirjahylly talossa on.

– Oudolta tuntuu huomata, että monelta puuttuu nykyään koko kirjahylly.