Toinen haetaan pihasta, toisen pitää kävellä eri autoon – saman pihan lapsilla eri koulukyydit

Muhoslaisessa pihapiirissä eskarilainen saa koulukyydin, mutta ekaluokkalainen joutuu kävelemään kauemmas toiseen kyytiin. Talvella ekaluokkalainenkin haetaan pihasta. Koululaiset pisteytetään, ja pisteiden perusteella jaetaan kyydit.

Kotimaa
koululaisia kiipeilytelineessä
Lauttasaaren ala-asteen pihaan ollaan rakentamassa kahta lisäparakkia, koska kaikki luokat ovat jo käytössä. Nyt pelätään, jääkö lapsille tarpeeksi liikkumatilaa koulun pihalle. Yle

Ekaluokkalaisen äiti on harmissaan kuljetusjärjestelyistä. Saman pihapiirin eskarilainen haetaan kouluun, mutta ekaluokkalaisen kyyti lähtee kilometrin päästä. Tuota Montantien kilometrin tieosuutta ei ole luokiteltu vaaralliseksi. Huolestunut äiti on eri mieltä.

– Se on mutkainen, siinä ei ole valoja eikä pientareita. Tiellä on myös mäkiä, ja sillä on ajettu kuolonkolari muutama vuosi sitten, kertoo muhoslainen Anu Huusko.

Oikeus koulukuljetukseen vaihtelee myös vuodenaikojen mukaan. Talvella Huuskon perheen ekakoululainen saa kyydin kotipihasta. Viime vuonna oli mahdollista ostaa paikka eskarilaisten koulukuljetukseen myös muulloin. Huuskon tietojen mukaan tämä ei onnistu tänä vuonna.

– Kyytiin pääsee vain neljäksi kuukaudeksi talvella. Autossa täytyy siis olla tilaa. Tämä sotii tervettä järkeä vastaan, huokaa Huusko.

Tuttu puheenaihe Muhoksella

Koulukyydit puhuttavat joka syksy.

Koulutien vaarallisuutta arvioidaan ely-keskuksen Koululiitu-ohjelmalla. Talvi lisää onnettomuusriskiä ja oppilaat pisteytetään luokkatason mukaan. Koululaisella voi olla lisäksi jokin ongelma, joka vaikeuttaa liikkumista.

– Osa oppilaista saa kuljetuksen talviaikana, mutta eivät kesäaikana, kertoo Muhoksen opetuspalvelujohtaja Juha Valta.

– Myös terveydellisistä syistä voidaan myöntää kuljetus, hän täsmentää.

Kunnan täytyy järjestää koulukyyti, jos matkaa on yli viisi kilometriä. Muhoksella 0-2 luokkalaiset saavat kyydin vielä helpommin.

– Meillä se on kolme kilometriä, kertoo Valta.

Se on hyvä asia, että järjestelmämme testataan.

Juha Valta

Kyytiasioita selvitellään myös hallinto-oikeudessa

Koulukuljetusten järjestämisperiaatteita päivitetään vuosittain. Perusteet muuttuvat, ja tämä saattaa aiheuttaa tilanteita, jotka kummastuttavat. Jos samalta kylältä naapurin muksu saa kyydin ja oma pikkukoululainen ei, se mietityttää koululaisten vanhempia.

– Kyllä se kieltämättä näin on, ihan ymmärrettävää, toteaa Juha Valta.

Palautetta tulee vuosittain kymmeniä: pari-kolme tapausta menee aina haliinto-oikeuteen asti.

– Se on hyvä asia, että järjestelmäämme testataan, tunnustaa Valta.