Venäjällä suunnitellaan passien myöntämistä itäukrainalaisille

Uuden lakialoitteen mukaan Donetskin ja Luhanskin niin sanottujen kansantasavaltojen asukkailla pitäisi olla oikeus päästä Venäjän täysivaltaisiksi kansalaisiksi. Venäjän kommunistisen puolueen lakialoite on tulossa duuman käsittelyyn syksyllä.

Yle maailmalla
venäjän passi
Yle

Venäjän passien myöntämistä Ukrainan kansalaisille perustellaan Itä-Ukrainan kaoottisella tilanteella. Lakialoitteen tekijöiden mukaan Ukraina on keskeyttänyt kaikkien asiakirjojen myöntämisen Donetskin ja Luhanskin alueiden asukkaille.

Venäläisten lehtitietojen mukaan monet itäukrainalaiset ovat jääneet ilman henkilöllisyyspapereita. Monien kerrotaan menettäneen henkilöllisyystodistuksensa taisteluiden aikana, kun taloja on tuhoutunut.

Passihankkeen yhtenä syynä pidetään myös sitä, että niin sanottujen kansantasavaltojen myöntämät asiakirjat eivät päde alueiden ulkopuolella.

Luhanskin alueen viranomaiset myönsivät ensimmäiset paikalliset passit viime toukokuussa. Ne on kirjoitettu venäjän kielellä.

Donetskin alueella paikallispasseja ei ole vielä myönnetty. Paikallisten viranomaisten mukaan ei vielä riitä, että niitä myönnetään, vaan ne pitäisi myös tunnustaa toimiviksi asiakirjoiksi.

Lakialoitteen teki Venäjän kommunistinen puolue

Kommunistisen puolueen edustaja Vadim Solovjov perustelee aloitetta Venäjän aiemmalla toiminnalla. Venäjä on myöntänyt passejaan halukkaille myös Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa, joita kansainvälinen yhteisö pitää osana Georgiaa.

Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat vain muutaman valtion tunnustamia itsenäisiä valtioita, jotka ovat kuitenkin täysin Venäjän tuen varassa.

Solovjovin mukaan Itä-Ukrainan asukkaista noin 90 prosenttia on venäjänkielisiä. Alueen asukkaat ovat toistuvasti pyytäneet Venäjän kansanedustajilta apua, sanoo Solovjov.

Puolue ryhtyi Solovjovin mukaan toimiin suojellakseen itäukrainalaisia Ukrainan hallinnolta.

– Onhan ihmisille annettava joku dokumentti, jos Ukraina kerran ei aio sitä tehdä, sanoo Solovjov.

Lakialoitteella on tarkoitus myös varautua siihen, että suuri osa niin sanottujen kansantasavaltojen asukkaita joka tapauksessa pyrkii ennemmin tai myöhemmin Venäjälle, koska Itä-Ukrainan työllisyystilanne on huono.

Venäjälle on jo tullut Itä-Ukrainasta satoja tuhansia pakolaisia.

Ristiriitainen vastaanotto

Kommunistien lakialoite on tulossa duuman käsittelyyn syksyllä ja se on saanut jo varovaista kannatusta mm Oikeudenmukainen Venäjä –puolueelta.

Sen sijaan Venäjän kansalaisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan kehityksen neuvosto suhtautuu hankkeeseen penseästi. Sen mukaan Venäjän passeja ei ole tarkoitus myöntää Donbassin asukkaille. Neuvosto kehottaa passinsa menettäneitä tai hävittäneitä kääntymään ensisijaisesti Ukrainan paikallisviranomaisten puoleen saadakseen väliaikaiset asiakirjat.

Venäjällä liikkumiseen itäukrainalaisille riittävät jo saadut väliaikaiset asiakirjat, kunhan niissä on valokuva.