1. yle.fi
  2. Uutiset

Valmistumassa oleva loppusijoituspaikka pysyy yhä kiinni Fennovoimalta

Tilanne ei ole muuttunut, vaikka ydinjätteen loppusijoituspaikkaa hallinnoivan Posivan toinen omistaja Fortum on mukana myös Fennovoimassa.

Kotimaan uutiset
Kuilun suuaukko ylhäältäpäin.
Ydinjäte loppusijoitetaan kallioperään useiden satojen metrien syvyyteen.Yle

Suomessa ydinjätteen loppusijoituksesta huolehtii ydinjäteyhtiö Posiva. Sen omistajia ovat Teollisuuden Voima ja Fortum. TVO omistaa Posivasta 60 prosenttia ja Fortum 40 prosenttia. Posiva rakentaa Eurajoen Olkiluotoon ydinjätteen loppusijoituspaikkaa, joka on määrä ottaa käyttöön 2020 -luvulla.

Pyhäjoelle suunnitteilla olevan Fennovoiman ydinvoimalaitoksen ydinjätteen loppusijoituksesta ei ole vielä mitään tietoa. Fennovoima on aiemmin ilmoittanut halunsa sijoittaa ydinjätteensä Olkiluotoon. Posivan johto on puolestaan aina sanonut, että sinne viedään vain sen omistajien ydinjätteitä, eli käytännössä Olkiluodossa ja Loviisassa olevien ydinvoimalaitosten jätteet.

Fortumin osuus Fennovoimassa ei muuta mitään

Posivan toinen omistaja Fortum on nyt mukana myös Fennovoimassa. Näin Fennovoiman osaomistajalla on siis ydinjätteen loppusijoituspaikka omasta takaa. Tämä ei kuitenkaan muuta Fennovoiman ydinjätteen pääsymahdollisuuksia Olkiluodossa rakenteilla olevaan luolastoon.

- En näe tässä mitään uusia käänteitä, sanoo Teollisuuden Voiman hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen.

Virkkunen toistaa Posivan ja sen omistajien jo aiemmin kertomat näkemykset, joiden mukaan Posiva voi tarjota ainoastaan tietotaitoaan muille ydinvoimayhtiöille. Tämä viittaa esimerkiksi Fennovoiman oman loppusijoituspaikan rakentamiseen.

- Ne ovat sitten ratkaisuja, jotka Fennovoiman pitää tehdä oman hankkeensa osalta, sanoo TVO:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen.

Lue seuraavaksi