Kansanedustajan kansalaisaloite maakauppojen rajoittamisesta ei kerännyt tarpeeksi kannatusta

Kansanedustaja Suna Kymäläisen (sd.) kansalaisaloite keräsi määräaikaan mennessä runsaat 13 000 allekirjoitusta. Kymäläinen aikoo edelleen viedä asiaa eteenpäin.

Kotimaa
suna kymäläinen kansanedustaja
Klaudia Käkelä / Yle

Ruokolahtelaisen kansanedustaja Suna Kymäläisen (sd.) kansalaisaloitteen oli tarkoitus rajoittaa EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten henkilöiden ja yhteisöjen maa- ja kiinteistökauppoja Suomessa.

Aloitteen oli määräaikaan mennessä allekirjoittanut 13 304 henkilöä. Kansalaisaloitteen etenemiseen eduskunnan käsiteltäväksi tarvittaisiin vähintään 50 000 nimeä. Aloite sulkeutui maanantaina puoliltaöin.

Kädet eivät vielä nouse pystyyn

Kymäläinen ei kuitenkaan aio luovuttaa asiassa. Hän aikoo rauhassa miettiä seuraavaa askeltaan asian tiimoilta.

–Valitettavan paljon kannatusilmoituksia jäi uupumaan. Uskoin että kansa olisi ollut aktiivisempi tässä asiassa. Koen, että tämä oli minulta avunpyyntö kansalaisten suuntaan. Olen kyllä tyytyväinen tuohonkin allekirjoittajamäärään. Aihe nostatti myös keskustelua, joten työ ei mennyt täysin hukkaan, Kymäläinen toteaa.

Kymäläisen mukaan aiheeseen liittyviä ongelmakohtia on niin paljon, että vielä ei voi nostaa käsiä pystyyn.

– Nyt on uusi eduskunta, joten voisin yrittää uudestaan lakiteitse. Nyt täytyy myös katsoa mitä puolustusministerin lupaaman työryhmän pohdintoihin tulee, kun puhutaan strategisesti tärkeiden kohteiden äärellä olevien kiinteistökauppojen rajoittamisesta.

Kansalaisaloite on monimutkainen

Kymäläinen joutui turvautumaan kansalaisaloitteeseen, sillä hänen edellinen lakialoite kolmansien maiden kiinteistökauppojen rajoittamisesta kaatui eduskunnan lakivaliokunnassa vuonna 2014. Kymäläinen pitää kansalaisaloitetta monimutkaisena sekä aloitteen tekijälle että allekirjoittajille.

– Se on hankala hallita aloitteen tekijälle. Kaikki ihmiset eivät pääse allekirjoittamaan, sillä kaikilla ei ole pankkitunnuksia. Kömpelyyttä on myös se, että järjestelmään ei pysty syöttämään käsin kirjoitettuja nimilistoja yksinkertaisella tavalla. Jokainen nimikirjoitus vaatii yhden arkin täyttämistä erikseen. Kyllä järjestelmässä on vielä kehittämisen tarvetta.

Kymäläinen toteaa myös, että moni hänen tapaamistaan henkilöistä ei ollut kuullutkaan meneillään olevista kansalaisaloitteista.