1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

"Ykä"-ilmiö leviää netissä – videot paljastavat aikuisten ja mopoilijoiden väliset jännitteet

Netistä löytyy lukuisia mopoilijoiden liikenteessä kuvaamia videoita, joissa nuoret kohtaavat "ykän" eli aikuisen. Joissain videoissa aikuinen käyttäytyy uhkaavasti mopoilijoita kohtaan. Poliisi ei kannusta liikennevideoiden kuvaamiseen, sillä se voi johtaa holtittomaan ajeluun.

media
Mopoilijoiden kuvaamiia ykä-videoita YouTube-sisustolla
Petra Ketonen / Yle

Jos kirjoittaa YouTubeen hakusanaksi "ykä", törmää uuteen netti-ilmiöön. Nuoret mopoilijat lataavat nettiin videoita, joissa puhutaan ykästä. Se on nimitys aikuisille, joita mopoilijat kohtaavat liikenteessä.

Eräällä videolla ykä on törmännyt polkupyörällä mopoon. Humalainen ykä selittää jotain toiselle mopoilijalle, jonka kypärässä oleva kamera tallentaa keskustelun. Videota on katseltu 163 000 kertaa.

Toisessa videossa mies potkaisee nuorta mopoilijaa päähän. Mopoilijan kaveri tallentaa tilanteen videolle, jota on katsottu lähes 150 000 kertaa.

Ykä uhkailee kepillä ja haravalla

Meidän tehtävämme on valvoa liikennettä, ei kansalaisten.

Pekka Höök

Videoista näkyvät aikuisten ja mopoilijoiden väliset jännitteet. Muutamissa videoissa aikuiset käyttäytyvät uhkaavasti mopoilijoita kohtaan. Eräällä on kädessään keppi, toisella harava.

Poliisihallitukselle ykä-ilmiö on tuttu. Tällä hetkellä videot ovat vasta pieni ilmiö.

– Nämä videot eivät ole vielä lyöneet Suomessa läpi, sanoo poliisitarkastaja Timo Ajaste.

Kymmeniä tuhansia katseluita keränneet yksittäiset videot ovat kuitenkin merkki siitä, että itse kuvattujen liikennevideoiden suosio on kasvussa. Soittokierros kolmelle poliisille tuo esiin sen, että kypäräkameroilla kuvatut videot ovat poliisin näkökulmasta uusi ilmiö, johon ei ole ehditty perehtyä.

Sen sijaan poliisi on törmännyt autojen kojelautakameroilla kuvattuihin videoihin. Niitä käytetään rikosten selvittelyssä jonkin verran.

Poliisi valvoo - ei kansalainen

Mies uhkailee poikaa
Mopoilijan kypäräkamera tallensi viime viikonloppuna Tampereen Peltolammilla välikohtauksen, jossa mies kävi 15-vuotiaan pojan kimppuun. Kuvakaappaus Facebookista

Poliisi ei ole innoissaan itse kuvattujen videoiden yleistymisestä.

– Meidän tehtävämme on valvoa liikennettä, ei kansalaisten, sanoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista.

Kuvien ja videoiden todistusarvo on kyseenalainen, sillä tilanteita voidaan lavastaa. Lisäksi valmista materiaalia voidaan manipuloida eri tavoin.

Höökin mukaan kameroiden yleistymisessä on se riski, että videot alkavat muuttaa liikennekäyttäytymistä. Nuoret voivat esimerkiksi varta vasten hakeutua tilanteisiin, joissa aiheutuu ongelmia.

Kameroita käytetään myös erilaisten temppujen kuvaamiseen, joten ne saattavat kannustaa liikenteen vaarantamiseen.

Rikoskomisario Antti Heijari Sisä-Suomen poliisista kuitenkin muistuttaa, että videoista voi olla poliisille myös hyötyä. Esimerkiksi Tampereen Peltolammilla viikonloppuna päähänpotkitusta mopoilijasta kuvattu video oli poliisille arvokas todiste.

Lue seuraavaksi