1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty tukee seksityön rangaistavuuden poistamista

Järjestö hyväksyi kiistellyn kannanoton tiistaina kiivaan väittelyn jälkeen. Kriitikoiden mukaan suunnanmuutos tarkoittaa käytännössä sitä, että Amnesty ryhtyy puolustamaan parittamista ja bordellien omistamista.

Prostituoitu työskenteli De Wallen punaisten lyhtyjen alueella Amsterdamissa toukokuussa 2004. Kuva: EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on päättänyt ryhtyä tukemaan seksityön dekriminalisoimista eli rangaistavuuden poistamista, kertoo uutistoimisto AP. Järjestön kannoista päättävä kokous äänesti asiasta tiistaina Irlannin Dublinissa kiivaan väittelyn jälkeen.

Hyväksytyn kannanoton mukaan Amnesty suosittelee "molempien osapuolten halukkuuteen perustuvan seksityön kaikkien puolten täyttä dekriminalisointia". Järjestön kokoamien tutkimusten mukaan tämä on paras keino suojata seksityöläisten ihmisoikeuksia.

Kriitikoiden mukaan uusi päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että Amnesty puolustaa jatkossa myös parittamisen ja bordellien omistamisen laillistamista.

Ihmiskauppaa ja prostituutiota vastustava järjestö Coalition Against Trafficing in Women (CATW) kirjoitti Amnestylle ennen päätöstä avoimen kirjeen, jossa se varoitti kannanoton likaavan Amnestyn nimen. CATW:n mukaan Amnesty asettuu hyväksikäyttäjien, ei hyväksikäytettyjen puolelle.

Myös esimerkiksi Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström kritisoi päätöstä ennakolta. Wallström kirjoitti viestipalvelu Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Ruotsin mallin mukainen laki on parempi tapa suojata naisia.

Ruotsissa seksin ostaminen on kiellettyä. Ranska sääti hiljattain samankaltaisen seksin ostamisen kriminalisoivan lain, kuten Islanti ja Norja ovat tehneet jo aiemmin Ruotsin perässä.

Muokattu 11.8. kello 22.37: Muutettu laillistaminen dekriminalisoimiseksi.