1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen toimittaja viettää yön vankilassa – "on tämä melkoinen kokemus"

Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen tutustuu Mikkelin vankilan oloihin viettämällä vuorokauden "kiven sisällä". Tuleva yö kuluu yhdeksän neliön sellissä, hitaasti kuluvia tunteja laskien.

Kotimaan uutiset
Päivi Happonen
Päivi Happoselle sallittiin yksi puhelu vankilasta.

Mikkelin remontoitu vankila tarjosi halukkaille toimittajille mahdollisuuden tutustua vangin elämään kouriintuntuvalla tavalla. Happonen ja hänen "vankikaverinsa" viettävät vuorokauden kiven sisällä, samoissa oloissa kuin vankilan tavalliset asukkaat. Happonen astui vangin rooliin tiistaina klo 14. Raportti vankilaan astumisesta on luettavissa täältä. Sen jälkeen sellin ovi pamahti kiinni ja Happosella on ollut hyvä tovi aikaa miettiä rangaistuslaitoksen tehtävää.

– Istuin monta tuntia sellissä ja mietin mitä tapahtuu. Vankeusrangaistuksen tarkoituksena on vapauden menetys ja kyllä voi jo sanoa, että näin lyhyellä ajalla se toteutuu täällä vankioloissa, Happonen kuvailee.

Vangit laitettiin vankilan rutiinien mukaisesti myös töihin. Happoselle annettiin tehtäväksi kattaa pöytä muille vangeille.

Illallisena oli jauhelihaperunalaatikkoa. Iltapalaksi on luvassa leipää ja sulatejuustoa.

"Mielenkiintoinen yö tulossa"

Paljusellit ovat Mikkelin vankilan remontin jälkeen jääneet historiaan, joten Happosen yhdeksän neliön sellissä on mukavuuksina vessanpytty, lavuaari, pieni televisio ja tietenkin sänky.

– Toivottavasti täällä ylipäänsä uni tulee. Lattia on epätasainen ja sänky heiluu kun siinä vähän liikahtaa. Mielenkiintoinen yö on tulossa.

Happonen jatkaa raportointiaan vankilasta huomenna keskiviikkona.

Lue seuraavaksi