Hyppää sisältöön

"Kreikan velkoja tullaan leikkaamaan – Poliittisesti helpompaa kutsua pehmeäksi velkajärjestelyksi"

Kreikan kolmas tukipaketti vaatii vaikeita kompromisseja. Asiantuntijat uskovat, että velkahelpotukset ovat välttämättömiä.

Lauri Holappa ja Anssi Rauhala.
Kreikan kolmannen apupaketin neuvottelut on saatu päätökseen ja edessä on paketin hyväksyttäminen Euromaiden kansallisissa parlamenteissa. Onko kyseessä ratkaisu loppumattomalta tuntuvasssa kriisissä, tästä aamu-tv:ssä keskustellaan Aktian pääekonomistin Anssi Rauhalan ja tutkijan Lauri Holapan kanssa.

Kreikan lainaohjelman toteutuminen tulee vaatimaan käytännössä Kreikan velkojen leikkaamista, sanovat Helsingin yliopiston tutkija Lauri Holappa ja Aktian pääekonomisti Anssi Rantala aamu-tv:n haastattelussa.

– Puhutaan pehmeästä velkajärjestelystä, jossa korkoja lasketaan ja pidennetään lainojen maturiteettia. Käytännössä se ei eroa mitenkään velkojen leikkauksesta, mutta se on todennäköisesti poliittisesti helpompaa, Rantala sanoo.

Kreikan kolmannesta tukipaketista päästiin eilen periaatteelliseen sopuun. Nyt velkojamailta vaaditaan vielä poliittinen päätös 85 miljardin euron lainaohjelmasta. Suomessa suuri valiokunta ottaa asiaan kantaa torstaina, euroryhmän valtiovarainministerit käsittelevät lainaohjelmaa perjantaina.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vaatinut velkahelpotuksia. Sen lisäksi velkojen leikkaaminen on tärkeää Kreikan hallitukselle sisäpoliittisista syistä. Mikäli pääministeri Alexis Tsiprasin linja häviää Syrizan kuukauden päästä järjestettävässä puoluekokouksessa, on Kreikassa tiedossa todennäköisesti uudet vaalit ja uusi konflikti velkojien kanssa, Holappa arvioi.

– Velkajärjestely on välttämätön, että prosessi tällaisenaan kulkisi eteenpäin, Holappa sanoo.

Velkojien kesken on erimielisyyttä suhtautumisessa Kreikan velkojen leikkaamiseen. Poliittisista syistä tiukan Kreikka-linjan poliitikot joutuvat myymään velkahelpotukset omalle äänestäjäkunnalleen jonain muuna kuin velkaleikkauksina.

– Tässä on sellainen absurdi tilanne, että Saksa ei haluaisi tehdä velkahelpotuksia, mutta haluaa IMF:n mukaan. IMF taas haluaa velkahelpotuksia tullakseen mukaan. Todennäköistä kuitenkin on, että jonkinlainen kompromissi löydetään, Holappa sanoo.

Euroopan komission mukaan Kreikka ja sen lainoittajat pääsivät eilen periaatteelliseen yhteisymmärrykseen Kreikan uuden lainaohjelman ehdoista. Vielä ei tiedetä, mitä yksityiskohtia sopuun sisältyy. Rantala arvioi, että poliittinen päätös velkajärjestelyistä pyritään siirtämään syksyyn.

.
.