1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mustikka

Nopeus on valttia marjatahrojenkin poistossa

Marjakausi on pilannut monta hyvää vaatetta vain kotikäyttöön. Erityisen tiukassa tuntuu kankaissa istuvan mustikka, mutta eivät punamarjat siitä paljon jää.

Kuva: Jaana Polamo / Yle

Mustikkametsältä harvoin tullaan tahrattomina takaisin. Marjametsään kannattaakin valita vaatteet, jotka voivatkin hieman sotkeentua. Jos ne kuitenkin on saatava puhtaaksi, tärkeintä on nopeus.

– Ei tosiaan kannata seuraavaan päivään odotella. Minusta yllättävän hyvin marjatahrat lähetvät ihan normaalisti pesukoneessa pesemällä, ja jos ei laita heti pesukoneeseen, niin kannattaa tahra haalealla huuhdella, sanoo erikoisneuvoja Hanni Kuronen Keski-Suomen Martoista.

Kuronen kiittelee nykyisiä pesuaineita.

– Mustikkakin tuntuu lähtevän niillä ihan mukavasti, etenkin jos voi pestä 60 asteessa. Jos vaatetta ei saa pestä kuin 30-40 asteessa, voi olla ettei kaikki lähde, hän sanoo.

Mustikan lisäksi pahoja tahraajia ovat muun muassa banaani, porkkana ja tomaattikastike.

– Näihin pätee aivan sama ohje, että mahdollisimman nopeasti vähintään huuhteluun. Huuhtelun yhteydessä voi käyttää vähän astianpesuainetta. Tomaattikastike on rasvansa vuoksi erityisen paha, rasvatahrat eivät tahdo lähetä kuin kovemmissaa lämmöissä, Kuronen sanoo.

Hanni Kurosta haastatteli Minna Matintupa.