Eurooppa hävittää miljoonia tonneja ruokaa

Britanniassa tuhlataan EU-maista eniten ruokaa, kertoo tutkimus.

Ulkomaat
Eniten hukkaan heitetään vihanneksia, hedelmiä ja muroja.
Eniten hukkaan heitetään vihanneksia, hedelmiä ja muroja.Rafal Guz / EPA

EU-maissa hävitetään vuosittain noin 22 miljoonaa tonnia ruokaa. Asiasta kertoo EU:n komission tukema tutkimus, joka on julkaistu Environmental Research Letters -tiedelehdessä.

Tutkimuksessa oli mukana vain kuusi EU-maata - Britannia, Hollanti, Tanska, Suomi, Saksa ja Romania - koska muiden maiden tilastoja ei pidetty luotettavina.

Tutkituista maista ruokaa hävitetään eniten Britanniassa, missä 80 prosenttia kaatopaikalle päätyvästä ruoasta olisi hyödyntämiskelpoista.

Tutkijoiden mukaan Britanniassa hävitetään vuorokaudessa asukasta kohti kokonaista papupurkkia vastaava määrä elintarvikkeita.

Tutkituista maista vähiten ruokaa menee haaskuuseen Romaniassa. Siellä kaatopaikalle menevä määrä vastaan omenaa per asukas päivässä.

Eniten hukkaan heitetään vihanneksia, hedelmiä ja muroja. Myös lihaa hävitetään turhaan.

Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota mm. hävitetyn ruoan mukana hukkaan menevään veteen ja typpiravinteeseen. Tämä ongelma korostuu lihan hävittämisen kohdalla.

Tutkijat kehottava kuluttajia harkitsemaan enemmän, mitä kaupasta ostavat. Osa ruokatarpeista voi myös olla aivan hyvässä kunnossa, vaikka niiden "parasta ennen" -leima on umpeutunut, tutkijat sanovat.

Ruoan tuhlaamisen ongelma vähentäisi tietysti kuluttajien ruokakuluja, mutta sillä olisi myös suuri merkitys ympäristöön.

Lähteet: Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus