1. yle.fi
  2. Uutiset

"Syömme pääomaamme" – Uusiutuvat luonnonvarat on tältä vuodelta käytetty

15 vuotta sitten ylikulutuspäivä oli vasta lokakuussa. Tuoreessa budjettiesityksessä ehdotetaan muun muassa lämmitys-, voimalaitos- ja työkonepolttoaineiden veronkorotusta. Tarpeen olisi ympäristölle haitallisten miljardiluokan verotukien poistaminen.

Kotimaan uutiset
Kemian tehtaan savupiippuja.
Kemiantehtaan savupiippuja Kiinan Tianjinissa.Ryan Thong / EPA

Elämme elokuuta, mutta tälle vuodelle käytettävissä olleet luonnonvarat on jo kulutettu: loppuvuoden elämme yli varojemme. Tänään torstaina on maailman ylikulutuspäivä: ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää silloin maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja kyseisen vuoden aikana. Tiedot perustuvat Global Footprint Network (siirryt toiseen palveluun)-tutkimuslaitoksen laskelmiin, joissa on paneuduttu muun muassa metsätuottoon, maatalouteen ja hiilijalanjälkeen.

Kyseistä päivää ei sinänsä voi täydellä varmuudella nimetä, mutta suunta on selvä: vuoden 2000 luonnonvarat oli käytetty 4. lokakuuta, viime vuonna 19. elokuuta ja tänä vuonna siis 13. elokuuta.

Fossiilisten polttoaineiden kuten öljyn, kivihiilen ja maakaasun käyttö selittää eniten maailman ylikulutuspäivän aikaistumista vuosi vuodelta. Fossiilisten polttoaineiden hiilidioksipäästöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta.

Ylikulutuksen seuraukset ovat maapallolla näkyvissä monin tavoin kuten makean veden puutteena, metsäkatona, kalakantojen romahduksena ja hiilidioksidin kertymisenä ilmakehään. Heikossa taloustilanteessa rahasta puhutaan paljon, ympäristöstä vähemmän. Luonnonvarojen kannalta elämme vastaavassa tilanteessa kuin sijoittaja, joka syö pääomaansa, vertaa Maailman luonnonsäätiö WWF:n Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Ympäristölle haitallisten tukien vähentäminen on hidasta

WWF:n pääsihteeri Rohweder nostaa yhdeksi tärkeimmistä poliittisista keinoista ympäristölle haitallisten tukien poistamisen ja varojen suuntaamisen energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön edistämiseen.

Valtion talousarviossa tälle vuodelle ympäristölle haitallisia tukia kertyy lähes kahden miljardin euron verran. Niitä ovat muun muassa dieselpolttoaineen, työkoneiden polttoöljyn ja turpeen alempi verokanta sekä teollisuuden alempi sähköverokanta.

Talousarviossa uusiutuvalle energialle varattiin tukea noin 200 miljoonaa euroa. Summa kertyy tuotantotukena syöttötariffin kautta esimerkiksi tuulivoimaloille ja metsähakevoimaloille.

Ilmastonmuutosta yritetään hillitä ja samaan aikaan Euroopassa ja Suomessa tuetaan laajasti fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Merja Saarnilehto

Ympäristölle haitallisten tukien poistaminen ei tapahdu nopeasti, vaan vaatii pitkäjänteistä työtä ja poliittista tahtoa, kuvailee neuvotteleva virkamies Merja Saarnilehto ympäristöministeriöstä. Hän painottaa, että kyseessä on iso verokokonaisuus.

– Ristiriita on olemassa; ilmastonmuutosta yritetään hillitä ja samaan aikaan Euroopassa ja Suomessa tuetaan laajasti fossiilisten polttoaineiden käyttöä, Saarnilehto huomauttaa.

Tuoreessa budjettiesityksessä (siirryt toiseen palveluun) mainitaan, että muun muassa ajoneuvoveroa, jäteveroa ja lämmitys-, voimalaitos- ja työkonepolttoaineiden veroa korottamalla haalitaan kokoon kaikkiaan noin 200 miljoonaa euroa.

Budjettiesitys julkaistaan kokonaan huomenna perjantaina. Hallituksen budjettiriihi on syyskuun toisella viikolla. Hallituksen esitys ensi vuoden talousarvioksi julkaistaan 28. syyskuuta.

"Hallituksen olisi myönnettävä virheensä"

Tärkeä kysymys on se, kuinka energiaa tuotetaan 2050-luvulla. Silloin energiantuotanto on todennäköisesti hajautettua ja uusiutuva energia, kuten aurinko- ja tuulivoima, on tärkeässä osassa. Rohweder painottaa Suomen pienenä maana olevan hyvä uusiutuvan energian koemarkkina. Hän vertaa, että Suomessa tehtiin aikoinaan visionääristä politiikkaa, jotta informaatiotekniikka-alalla saatiin aikaan iso murros.

– Nyt sama olisi tehtävä energia-alalla, hän kertoo.

Rohweder kannustaa alkutaipaleella olevaa hallitusta myöntämään virheensä.

– Hallitusohjelmassa mainitaan ketteryys ja innovaatiot. Ei ole vastuullista ja ketterää johtajuutta juuttua tehtyyn päätökseen, hän viittaa ratkaisuun jatkaa ydinvoimayhtiö Fennovoiman Pohjois-Pohjanmaalle Pyhäjoelle kaavaileman ydinvoimalan lupaprosessia.

– Ydinvoima on kaukana 2050-luvun energiantuotantokeinoista, Rohweder sanoo.

Mutta poliittista uskallusta ei ole tähän mennessä ollut riittävästi maailmallakaan. Siitä kielivät muun muassa YK:n ilmastokokouksien vaisut lopputulemat. Seuraava kokous pidetään joulukuussa Pariisissa.

Lue seuraavaksi