1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Elintavat voivat pian vaikuttaa henkivakuutuksen hintaan – kunnon mittaajille alennuksia?

Räätälöidyt vakuutukset tekevät tuloaan jo lähitulevaisuudessa. Vakuutusyhtiöt tutkivat parhaillaan, kuinka asiakkaiden kuntoilu- ja elämäntapatietoja voitaisiin käyttää apuna vakuutusten suunnittelussa. 

Kotimaan uutiset
Nainen kuntosalin juoksumatolla.
Yle

Kunto-ohjelma kännykkään, aktiivisuusmittari ranteeseen ja lenkille. Siinä digiajan resepti hyvään oloon. Samalla ohjeella voi tulevaisuudessa saada säästöä myös vakuutusmaksuista.

Suomalaiset vakuutusyhtiöt selvittävät parhaillaan, miten hyvinvointipalvelut voisivat olla osa henkivakuutusta. Tulevaisuudessa hyvin kuntoaan ja terveyttään hoitavan vakuutus voi olla halvempi kuin vähemmän liikkuvan. Esimerkiksi LähiTapiolan kokeilussa yhtiö tarjoaa asiakkailleen aktiivisuusrannekkeen, sähköiset terveystarkastukset ja kunto-ohjelman.

Itseään mittaava, kuntoileva ja hyviä elintapoja noudattava ihminen saattaa tulevaisuudessa selvitä muita alemmilla vakuutusmaksuilla eikä joudu maksamaan toisten huonoista tavoista. Tämä on tulevaisuuden valtavirtaa, uskoo Tampereen yliopiston tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

– Me olemme yhä enemmän siirtymässä sellaiseen maailmaan, jossa oma käyttäytyminen vaikuttaa siihen, kuinka paljon vakuutuksista maksetaan. Jos pystyt osoittamaan, että käyttäydyt hyvin, pidät kuntoasi yllä ja vakuutusyhtiö pystyy sen myös todentamaan näiden mittauslaitteiden kautta, sinulla on mahdollisuus saada halvempia vakuutusmaksuja.

Mittauslaitteiden käyttö vaatii vaivaa

Jos pystyt osoittamaan, että pidät kuntoasi yllä, sinulla on mahdollisuus saada halvempia vakuutusmaksuja. 

Olli-Pekka Ruuskanen

Ruuskasen mukaan yksilöllisesti räätälöitäviä vakuutuksia edesauttavat muun muassa kuluttajakäyttäytymisen muutokset. Erilaisten mittausvälineiden ja internetin ansiosta ihmisten käyttäytymisestä on saatavilla entistä enemmän tietoa.

– Se on tietysti kuluttajan itsensä päätettävissä, kuinka tarkkaan hän haluaa mitata oman kuntonsa kehittymistä ja omia elämäntapojaan. Mutta uskon, että jos se mahdollisuus kuluttajalle annetaan, ainakin osa vakuutuksenottajista on valmiita siihen ryhtymään.

Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan halua luovuttaa terveystietojaan vakuutusyhtiölle. Myös mittauslaitteiden jatkuva käyttö koetaan usein turhan hankalaksi, sanoo tutkimusjohtaja Ruuskanen.

Yhdistelmäkuvassa vasemmalla Samsungin Galaxy Gear -älykello ja oikealla Polarin FT40 -sykemittari.
Samsung ja Polar Suomi

– Tästä on aika paljon vaivaa kuluttajille. Tiedätte itse, jos teillä on ollut tämmöinen terveysranneke, että se helposti unohtuu tai sitä ei jaksa ladata. Voi käydä niin, etteivät kuluttajat sitten kuitenkaan jaksa seurata kuntoaan, ja sitten mennään takaisin tähän vanhaan hinnoittelumalliin.

Ensimmäisissä kokeiluissa osallistujien luovuttamat terveys-ja elintapatiedot eivät vielä alenna maksuja, mutta jatkossa voi olla toisin. Muissa maissa vastaavantyyppisiä vakuutuksia on jo tarjolla.

Lue seuraavaksi