Hyppää sisältöön

Ulkomaalaisia väheksytään ympäri maailmaa – "Rasismi ei ole valkoisen rodun yksinoikeus"

Rasismitutkija listaa lukuisia maita, jossa ilmenee syrjivää tai väheksyvää suhtautumista muunmaalaisiin.

Ulkomaalaiset turistit kuvasivat Changdeokin palatsia Etelä-Korean Soulissa marraskuussa 2013. Kuva: EPA

Suomessa kiehuva monikulttuurisuuskiistely ei ole mikään kotimainen ainutlaatuisuus. Väheksyvää tai vieroksuvaa suhtautumista muunmaalaisiin tapaa ympäri maailmaa.

– Suomalaiset ovat oman arvionsa mukaan kansainvälisissä tutkimuksissa vähemmän rasistisia kuin esimerkiksi belgialaiset, ranskalaiset ja tanskalaiset, huomauttaa palkittu rasismitutkija, sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta.

– Tosin omaa arviota ei voi pitää kovin luotettavana tapana tutkia asiaa.

Puuronen listaa helposti lukuisia maita, joissa kohtaa syrjivää tai alentuvaa suhtautumista ulkomaalaisiin.

– Rasismi ei tosiaan ole mikään valkoisen rodun yksinoikeus, ja syytkin ovat aika lailla samat kaikkialla. Pelätään, että ulkomaalaiset vievät viimeisetkin työpaikat ja muut resurssit. Rasismi on myös aate, jota käytetään hyväksi tavoiteltaessa poliittista valtaa.

Japanilaiselle saksalainen on viisas

Puuronen ottaa ensimmäisen esimerkin Japanista ja Etelä-Koreasta. Molemmissa maissa pidetään itseä korkeampiarvoisena kuin merentakaistanaapuria.

Jotkut japanilaiset taas pitävät saksalaisia muita eurooppalaisia viisaampina, koska saksalaiset syövät perunaa.

Vesa Puuronen

– Se näkyy esimerkiksi asenteissa. Toiseen suhtaudutaan väheksyvästi.

Tosin Puuronen muistuttaa, että niin etelä- kuin pohjoiskorealaiset pitävät itseään ylipäätään ylempiarvoisena myös kaikkiin muihin kansoihin verrattuna. Selvä ero tehdään niin Kiinaan kuin Europpaan.

– Koreassa monet katsovat eurooppalaisia nenänvarttaan pitkin. Jotkut japanilaiset taas pitävät saksalaisia muita eurooppalaisia viisaampina, koska saksalaiset syövät perunaa!

Entäs maailmanvallaksi noussut Kiina sitten. Kiinalaisen vähemmistöyhteisön ilmaantumista omille kulmille on karsastettu lukuisissa maissa.

– Kiinalaisia on syrjitty esimerkiksi Singaporessa, Vietnamissa ja Indonesiassa, Puuronen listaa.

Mutta osaavat kiinalaisetkin. Ongelmia on piisannut niin uiguurivähemmistön kuin tiibetiläisten kanssa. Omaan fiksuuteen uskotaan yksinkertaisesta syystä.

– Monet kiinalaiset pitävät lapsiaan muita viisaampina, koska lapset syövät puikoilla.

Afrikassakin on paljon mustien keskinäistä syrjintää. Esimerkiksi zimbabwelaisiin siirtotyöläisiin suhtaudutaan nurjasti Etelä-Afrikassa.

– Ja Afrikan maista Suomeen tulevilla on ollut keskinäisiä kahinoita täällä.

Suomen etelänaapurissa Virossa keskustelu maahanmuutosta on vilkastanut viime aikoina.

– Virossa esitetyt argumentit ovat olleet samantyyppisiä kuin Suomessa käytettiin jo ainakin 10 vuotta sitten. Mutta samoja käytetään edelleen myös meillä Suomessa.