Tätä mieltä oltiin – Näihin ammatteihin oppii paremmin oppipoikana kuin koulun penkillä

Asentajat ja mekaanikot, mutta myös kokit ovat Ylen nettikyselyyn vastanneiden mielestä esimerkkejä aloista, joissa harjoittelijana tai oppisopimuksella oppii koulun penkkiä paremmin. Osa lukijoista kertoo käyneensä ensin opinnot, mutta oppineensa työn kuitenkin vasta töissä.

Kotimaa
Grafiikkaa
Stina Tuominen / Yle

Yle kysyi tiistaina, mitkä työt voi oppia paremmin harjoittelijana tai oppisopimuksella. Muutaman kymmenen vastauksen keskeisin huomio oli, että hyvän ammattilaisen valvovien silmien alla moni on kokenut oppineensa enemmän kuin koulussa.

Esimerkiksi muutamilla IT-ammattilaisilla oli tämän suuntaisia kokemuksia.

Olen opiskellut yliopistossa 4 vuotta tietojenkäsittelytiedettä. Opetus on osittain ollut ihan pätevää, mutta auttamatta vanhentunutta. Pari lyhytaikaista työharjoittelua eri ohjelmistoyrityksissä ovat opettaneet nykypäivän alasta enemmän kun kaikki tarjolla olevat syventävät kurssit yhteensä.

Useampikin vastaaja oli sitä mieltä, että ainakin paras kokki löytyy työharjoittelun kautta.

Kolmantena opiskeluvuonna hain työharjoitteluun Vanajanlinnaan. Pääsin maineikkaan keittiömestarin oppiin. Joka päivä teimme lounasta ja perkasin ja putsasin lihaa ja kalaa. Sen kahden kuukauden ajan opin kokkina olemisesta enemmän kuin kahtena ja puolena vuonna yhteensä. Olen ikuisesti kiitollinen siitä ajasta, jonka sain siellä olla.

Raksalla oppii vasta, mihin sahaa käytetään

Eniten vastauksia tuli rakennusalalta. Sekä pomot että työntekijät vannoivat, että hyvin monet alan työt oppii edelleen parhaiten kokeneen ammattilaisen parina.

Oman kokemukseni mukaan oppisopimuksella valmistuvat nuoret ovat ammattitaidoltaan huomattavasti parempia kuin ne nuoret, jotka valmistuvat ammattikoulusta. Työskentelen rakennustuotannossa työnjohtajana Pirkanmaalla. Olen toiminut oppisopimuksen työpaikkaohjaajana ja ohjannut myös ammattikouluharjoittelijoita.

Olen parkettiasentaja. Työkokemusta 30v. Minulla on ollut useampikin lattianpäällystyskoulusta kesätöihin tullut nuori kaveri opissa. Näistä kavereista ei yksikään osannut juuri mitään, vaikka olivat useamman vuoden koulussa olleet. Muuten kannatan opiskelua, mutta käsityöammateissa lukemalla ei opi juuri mitään. En tiedä mitä heille oli koulussa opetettu, mutta kaikki perusasiatkin tulivat ihan uutena.

Hyvin suuri osa rakennustyöntekijöistä on töissä isoilla työmailla (kerrostalo/koulu/kauppakeskus jne..), mutta koulussa keskityttiin lähinnä puurunkoisiin pientaloihin.

Väittäisin, että ainakin rakennusalalla oppii asiat huomattavasti paremmin ja nopeammin työelämässä, jos vain sattuu hyvä työmaa ja kokenut työpari kohdalle.

Opettajana Google ja kumppanit

Monet asentajat kertovat myös, kuinka vasta töissä ymmärsi, mistä työssä on edes kysymys. Koulussa ei voi oppia, miten eri työpaikoilla asiat on tapana hoitaa. Lisäksi työpaikoilla on valtava määrä eri tietojärjestelmiä. Ja tietysti joka organisaatiossa on omansa.

"Leikkikenttä" on yksinkertaisesti niin laaja, että sitä ei voi tarvittavassa laajuudessa koulussa opettaa, vaan työnteon oppii vain käytännössä.

Raskaskaluston puolella ammattitaitoiseksi asentajaksi ja mekaanikoksi oppii käytännössä vain oppisopimuskoulutuksella. Itsellä neljän vuoden oppisopimusputki käytynä eikä koululaitokset millään voi tarjota samaa kuin työ.

Osa tunnustaa suoraan, että saavat Googlesta ja Youtube-videoilta monta asiaa paremmin selville kuin koulussa. Asenne ratkaisee, sanoo moni yrittäjä.

Pienessä pesulassa niin pyykin pesemisen, viimeistelyn, tekstiilien tuntemuksen, tahranpoiston ja asiakaspalvelun oppii ehdottomasti parhaiten juuri tekemällä työtä pesulassa. 44 v pyykkäri yrittäjän kokemuksella.

Ja löytyi vastauksien joukosta myös töitä, joita juuri missään ei opeteta.

Tivolityöntekijä. Ammattiin ei ole varsinaisesti koulutusta ja on täysin omanlaisensa. Taito siirtyy vanhemmilta nuoremmille eikä laitteiden kasaamisohjeita taida olla olemassakaan. Siinä on työ jonka oppii pelkästään tekemällä jos on tahtoa ja asenne kohdallaan.