Lehmusöverit koituvat kimalaisten kuolemaksi

Kaupunkienkin keskustoja koristavat komeat lehmukset houkuttelevat pölyttäjät paikalle. Lehmuksen mesi ei kuitenkaan tee hyvää kimalaiselle: pörriäinen pökertyy tai jopa kuolee liiasta medestä. Lehmuksen runsas mesi kiusaa myös autoja – puun alle parkkeerattu auto saattaa saada kirvan tekemän ulostepeitteen.

Kotimaa
Kimalainen on nauttinut lehmuksen mettä ja tuupertunut maahan. Lintu on käynyt sen jälkeen napsiamssa osansa.
Esko Pulliainen / Yle

Elokuun lämpimät säät ovat saaneet lehmukset erittämään runsaasti mettä. Mesi houkuttelee pölyttäjiä, kuten mehiläisiä ja kimalaisia.

– Jos seisoo tähän aikaan kesästä lehmuksen alla, puu oikein surisee, koska se on niin täynnä pölyttäjiä, kertoo mehiläistarhuri Marja Komppa.

Eiväthän kaikki ihmisetkään kuole viinaan.

Reima Leinonen, hyönteistutkija

Mehiläinen ei lehmuksen medestä ole moksiskaan, mutta kimalainen ei mesiannoksesta selviä niin helpolla. Lehmuksen mesi sisältää tanniineja, jotka eivät ole kimalaisen elimistölle hyväksi. Liiaksi nautittu mesi saa kimalaisen pökertymään ja lopulta jopa kuolemaan.

Kaikkia kimalaisia lehmuksen mesi ei tapa. Osa meden houkuttelemista kimalaisista osaa nauttia sopimatonta mettä siinä määrin, ettei se aiheuta niille ongelmia. Toiset kimalaiset ovat kuitenkin meteen menevämpiä kuin toiset.

– Eiväthän kaikki ihmisetkään kuole viinaan, kimalaisten kohdalla on vähän samanlainen meininki, toteaa hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun Ely-keskuksesta.

Osa kuolee vanhuuttaan, osa mesihimoissaan

Leinonen kertoo, että osa lehmuksien alta löytyvistä kuolleista kimalaisista voi olla vanhoja kuningattaria, joista osan elämä päättyisi luonnollisesti muutenkin loppukesästä.

lehmuskirvan mesikaste lehmus
Lehmus.Yle Etelä-Karjala

– Kun on seurannut lehmuksien alla olevia otuksia, ne ovat hieman kuluneen näköisiä kavereita. Ne voivat olla niitä, jotka joka tapauksessa kuolisivat.

Mistään itsemurhasta ei kuitenkaan ole kyse.

– Siitä ei ole kysymys, että kimalaiset ajattelisivat, että nyt on vain pari viikkoa elinaikaa jäljellä, samahan tässä on vetää lehmukset, Leinonen lisää.

Kirvan jätökset tahmaavat auton

Pölyttäjien lisäksi myös kirvoille maistuu lehmuksen erittämät nesteet. Kirvojen uloste on tahmeaa eritettä ja kuten kuvitella saattaa, uloste tippuu alas lehmuksen alapuolelle. Jos auton parkkeeraa lehmuksen tykö, voi autoonsa saada tahmapeitteen.

– Auton tahma on peräisin lehmuksesta ja kirvoista. Mehiläiset ja kimalaiset ovat hyviä, sillä ne putsaavat makeaa tahnaa lehmuksesta, kertoo mehiläistarhuri Komppa.

Tahmapeitteestä ei ole syytä olla huolissaan, sillä kirvojen jätökset voi huuhdella pelkkä sadevesikin.

_Reima Leinosta ja Marja Komppaa haastatteli toimittaja Esko Pulliainen. _