Kiina devalvoi taas – päämääränä kokonaan vaihdettava valuutta

Tupladevalvaation tarkoituksena on piristää vientiä mutta myös kehittää juania kohti täysin vaihdettavaa valuuttaa. Suomelle devalvoinnilla ei Suomen Pankin asiantuntijan mukaan ole suurempia vaikutuksia.

Kuva: How Hwee Young / EPA

Kiina devalvoi valuuttansa juanin jo toisena päivänä peräjälkeen. Tarkoitus on piristää vientiä, mutta myös kehittää juania kohti täysin vaihdettavaa valuuttaa.

Pörsseissä devalvointi on hermostuttanut sijoittajia – esimerkiksi Shanghain pörssissä kurssit laskivat Kiinan tupladevalvoinnin takia. Juanin arvoa Yhdysvaltain dollariin nähden laskettiin eilen tiistaina 1,9 prosenttiyksikköä ja keskiviikkona 1,6 prosenttiyksikköä lisää.

– En usko, että Kiinan intressissä on horjuttaa maailman talouden tilannetta tai valuuttasotaan päätyminen, arvioi Suomen Pankissa siirtymätalouksia seuraava neuvonantaja Jouko Rautava.

Devalvaatio on hyväksi vientitavaroille, mutta nostaa hintoja ulkomailla matkaileville. Kiinan vienti on ollut huonoissa kantimissa tänä vuonna ja sitä halutaan Rautavan mukaan nyt tukea. Juan on käytännössä sidottu dollariin ja dollarin kallistuessa on kallistunut myös juan, mikä on haitannut kiinalaistavaroiden vientiä.

Samaan aikaan Kiina haluaa tukea myös juanin kansainvälistymistä ja valuutan vaihdettavuutta. Kiinan juan on jo osittain vaihdettava valuutta, mutta vaihdettavuutta halutaan lisätä.

Suomelle devalvoinnilla ei Rautavan mukaan ole suurempia vaikutuksia.

– Kiina saa kilpailukykyä, mutten jaksa uskoa että näillä prosenteilla olisi kovin suurta vaikutusta. Suomelle ja muille maille on tärkeämpää, että Kiinan talousuudistus menee eteenpäin.

Kiina ilmoitti keskiviikkona että lisädevalvointeja ei ole tulossa, mutta Rautava uskoo juanin arvon heilahtelevan edelleen. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kiitellyt devalvaatiota markkinavoimien edistyksenä Kiinassa.