Hyppää sisältöön

Valitse aina rasvaton maito – "Ei tässä ole painonhallinnasta kyse"

Maitotuotehyllyllä voi iskeä valinnanvaikeus. Ottaako rasvaton, kevyt vai perinteinen, rasvaisempi versio?

Kuva: Yle

Sama ohje pätee kaikille, niin lapsille kuin vanhemmille. Suomalaiset suositukset kehottavat valitsemaan mieluummin rasvattoman maitotuotteen. Rasvattomat tuotteet eivät ole pelkästään laihduttajille.

– Rasvaton tai korkeintaan 1 prosenttia rasvaa sisältävä tuote kannattaa aina valita sen takia, että näitä vähärasvaisia tuotteita käytetään kuitenkin niin paljon, että helposti tulee piilorasvaakin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusalan erikoistutkija Heli Kuusipalo ohjeistaa.

– Ei tässä ole painonhallinnasta kyse. Tämä ravitsemussuositus on ihan kaikille. Myös pienille lapsille, kun he siirtyvät äidinmaidosta juomaan maitoa.

Ohje on Kuusipalon mukaan yksioikoinen, paitsi yhdessä tapauksessa.

– Maitotuotteiden kohdalla ei ole tilannetta, missä rasvaton tuote kannattaisi jättää hyllyyn ja valita rasvaisempi vaihtoehto. Jogurttia valitessa voi valita luonnonjogurtin, jota ei ole sokeroitu. Niissä on vähän enemmän rasvaa, mutta mitään kermaviilin rasvaprosentteja sisältäviä turkkilaisia tai kreikkalaisia jogurtteja ei ole suositeltavaa syödä, Kuusipalo muistuttaa.

Rasvaton maito on "erittäin hyvää maitoa"

Ravitsemuksen erikoistutkija Heli Kuusipalo haluaa korostaa, että ruoka-asioissa on aina kyse kokonaisuudesta.

– Jos katsoo tilastoja siitä, miten suomalaiset syövät ja mitkä ovat meidän kansantautejamme, niin sieltä saadaan selville, että saamme liikaa kovaa rasvaa ruokavaliostamme.

Mitään kermaviilin rasvaprosentteja sisältäviä turkkilaisia tai kreikkalaisia jogurtteja ei ole suositeltavaa syödä.

Heli Kuusipalo

– Kova rasva tulee yleensä eläinkunnan tuotteista. Kannattaisi vähentää kova rasva minimiin ja syödä aiempaa enemmän pehmeitä rasvoja eli kasviöljyjä. Esimerkiksi leivän päälle levitettävät kevytmargariinit pitäisi vaihtaa 60-, 70- tai 80-prosenttisiin kasvimargariineihin. Juuri nuo margariinit ovat selkein kevyttuoteryhmä joka kannattaa unohtaa.

Joidenkin mielestä rasvaton maito ei ole maitoa lainkaan. Erikoistutkija on täysin eri mieltä.

– Se on erittäin hyvää maitoa. Siinä kalsium imeytyy erittäin hyvin. Suomessa D-vitamiinin saanti on niin alhaista, että jos jättää maidon, piimän ja vitaminoidut jogurtit pois, niin sehän on kokonaisravitsemuksen kannalta huono asia.