1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kodittomille opiskelijoille etsitään taas sohvapaikkoja – asunto uupuu vielä tuhansilta

Kallion seurakunta toistaa tänä syksynä menestykseksi osoittautuneen kampanjansa Sohvalle Stadiin, jossa vapaaehtoiset kaupunkilaiset tarjoavat Helsinkiin saapuville opiskelijoille lyhytaikaisen majapaikan, kunnes oma asunto löytyy. Pelkästään Hoasin jonossa olevista hakijoista 3500 jää ilman asuntoa opiskeluiden alkaessa.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Vuokra-asuntomarkkinat käyvät jälleen elokuussa kuumina, kun Helsinkiin saapuvat tuhannet uudet opiskelijat etsivät itselleen kattoa pään päälle. Kaikille asuntoa ei ruuhkaisista näytöistä kuitenkaan irtoa. Helsingin opiskelija-asuntosäätiö puolestaan kertoi viime viikolla, että sen jonossa olevista noin 3500 jää ilman asuntotarjousta vielä opiskeluiden alkaessa.

Hätiin haetaan nyt toista kertaa vapaaehtoisia kaupunkilaisia, kun Kallion seurakunta toistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kanssa Sohvalle Stadiin -kampanjansa. Viime syksynä ovet kotiinsa avasi runsaat sata vapaaehtoista. Tänä vuonna pyritään ainakin samaan, kertoo tempauksen käytönnönjärjestelyistä vastaava Rosa Remes.

– Ainakin samanlaisiin lukuihin päästään, voi olla, että sata menee myös rikki. Joukossa on sekä viimevuotisia konkareita että uusia tulokkaita. Moni on tullut mukaan kuultuaan esimerkiksi ystäviltään hyviä kokemuksia viime vuodelta.

Tuntemattomasta tuli ystävä

Tähän mennessä mukaan on jo ilmoittautunut parisenkymmentä majoittajaa ja pari sohvapaikasta kiinnostunutta. Remeksen mukaan tyypillistä majoittajaa on mahdotonta kuvailla, sillä kirjo on äärimmäisen laaja.

– Siellä on ihmisiä ihan laidasta laitaan. Osa on itse opiskelijoita, osa työssäkäyviä, osa eläkeläisiä, mukana on perheitä ja yksinäisiä. Jotkut ovat kokeneet joskus itse asunnottomuutta.

Edellisellä kerralla kaikille halukkaille opiskelijoille pystyttiin järjestämään katto pään päälle vähintään viikoksi. Sohvapaikka tai sen tarjoaminen merkitsi monelle paljon muutakin kuin hätämajoitusta.

– Monet ovat saaneet myös elinikäisiä ystäviä ja monenlaisia uusia kokemuksia siitä, että ovat avanneet ovensa vieraille ihmisille, Remes kertoo.