Hyppää sisältöön

Rautakourat kiittelevät ruotsalaista johtamistapaa Raahessa

Management by perkele muuttui omistajanvaihdossa ruotsalaismalliseen keskustelevaan johtamiseen. Rautaruukki ja SSAB yhdistyivät runsas vuosi sitten.

Kuva: Timo Sipola / Yle

Rautaruukin ja SSAB:n yhdistyminen on raahelaisten näkökulmasta ollut hyvä asia. Yhdistymistä on helpottanut yhtiöiden samankaltaisuus.

Raahen tehtaan asema SSAB:n sisällä on vahva. Se on työntekijämäärältään suurin. Meneillään ovat 200 miljoonan euron investoinnit, masuunien hiili-injektiolaitoksen ja voimalaitoksen rakentaminen sekä sulaton konvertterien uusiminen.

– Meillä on hyvä asema tehtaiden sisäisessä vertailussa ja kehittämisessä. Kuumavalssatuissa tuotteissa Raahe on konsernin laajin yhtenäinen integraatti. Raahen tehdas on alun perin rakennettu sisäiseltä logistiikaltaan hyvin tehokkaaksi, sanoo SSAB:n Raahen tehtaanjohtaja Kari Ojala.

Raahen tehdas on nykyaikainen ja tehokas

Meneillään olevien investointien myötä Raahe on entistä kilpailukykyisempi. Suurin SSAB:n tuoma muutos on ollut uusi toimintakulttuuri.

– Tahtotilana on ottaa henkilöstö laajasti mukaan kehittämiseen ja tekemiseen. Keskustelevampaan otteeseen on selvä tuki ja tahtotila tällä hetkellä. Myös turvallisuuteen panostetaan aikaisempaa enemmän, kiteyttää Ojala.

Johtamistapa muuttui lähes kertaheitolla

Aikaisemmin Raahessa puhuttiin pääluottamusmies Mika Vuotin mukaan pelolla johtamisesta tai suomalaiskansallisesta management by perkele -johtamistavasta. Tämä kiteytyi paljolti entisen toimitusjohtaja Sakari Tammisen tapaan johtaa konsernia. SSAB:n myötä meno on Raahessa muuttunut melkoisesti.

– Näyttää siltä että kun aikaisempi toimitusjohtaja siirtyi sivuun, tapahtui selkeä muutos, toteaa SSAB:n Raahen tehtaiden pääluottamusmies Mika Vuoti.

Nyt Raahen tehtaalla asioista pyritään keskustelemaan ennen kuin jotain tapahtuu. Koetaan, että asioihin voi vaikuttaa paremmin, ja riitoja syntyy aiempaa vähemmän.

– Mukava nähdä, että tehtaalle investoidaan ja johtaminen on selvästi parantunut, tiivistää Vuoti.

SSAB:n tuoma toimintakulttuurin muutos on ollut työntekijöiden kannalta huomattava asia. Vaikka tuotannon tehostaminen, ja sitä kautta väen vähentäminen on arkea jatkossakin, pääluottamusmies katsoo tulevaa rauhallisin mielin.

Pääluottamusmies kuvaa Raahen tehdasta kruununjalokiveksi

– Suhtaudun tulevaisuuteen todella luottavaisin mielin tämän tehtaan osalta. Tämä on SSAB:n tärkein yksikkö ja voisi sanoa että jopa kruununjalokivi, arvioi Vuoti.

Uudessa yhtiössä parhaita käytäntöjä on voitu hakea aikaisempaa laajemmalta alueelta. SSAB:lla on tehtaita Raahen ja Hämeenlinnan lisäksi Luulajassa, Borlängessä, Oxelösundissa Ruotsissa sekä Yhdysvalloissa Mobilessa ja Montpelierissa.

– Haetaan eri laitosten välillä parhaita toimintamalleja ja synergiahyötyjä. Me saamme esimerkiksi hiili-injektiolaitoksen käyttöönotossa merkittävää hyötyä Luulajasta, missä on jo käytössä saman toimittajan vastaava laitos, kertoo Raahen tehtaan rautatuotannon johtaja Markku Vetoniemi.

Raahen tehtaalla on päivittäin töissä noin 3000 työntekijää, rakennusprojektien aikana enemmänkin.