Suomalaisgraafikko häkeltyi suosiostaan – tosielämän Disney-prinssit kiehtovat miljoonia

Jirka Väätäisen kuvat oikeiksi ihmisiksi muunnetuista Disney-prinsessoista ovat saaneet toivottua jatkoa. Savolaissyntyisen Väätäisen miesprinssikuvissa seikkailevat muun muassa Aladdin, Tarzan ja prinssi Eric Pienestä Merenneidosta.

ilmiöt
Jirka Väätäisen teos tosielämän Disney-prinssistä.
Jirka Väätäinen

Kuopiolaislähtöisen graafikon Jirka Väätäisen hurmaavat kuvat tosielämän Disney-prinsessoista valloittivat nettikansan ympäri maailman nelisen vuotta sitten.

Väätäisen blogissa julkistetut kuvat saivat kesän lopussa toivottua jatkoa, kun nettiin ilmestyi kuvia tosielämän Disney-prinsseistä. Miljoonat ihmiset olivat odottaneet näitä ”kieli pitkällä.”

Mieshahmot löysivät nopeasti yleisönsä.

Jirka Väätäinen

– Mieshahmot löysivät nopeasti yleisönsä. Ne lähtivät jakoon heti ja se koko homma räjähti aika nopeasti käsiin, kuvailee Kuopiossa syntynyt ja koulunsa käynyt Väätäinen.

Opiskeluaikoina Englannissa päähänpistona lähteneestä ajatuksesta syntyi lopulta ilmiö, jota Väätäinen itsekin hieman hämmentyneenä ihmettelee.

– Jostain tuli ajatus, että miltä Pienen Merenneidon Ursula näyttäisi tosielämässä. Rupesin Photoshopilla testailemaan taitojani, että pystyisinkö ottamaan hahmomuodon ja tekemään siitä jollain tavalla uskottavan realistisen naishahmon, muistelee Väätäinen harrastuksen alkuaikoja.

Mieshahmot prinsessoja suositumpia

Ensimmäisen työn lopputulos vastasi kuvitelmaa siitä, miltä hahmo voisi näyttää ja mies päätti jatkaa puuhaa muilla hahmoilla. Ensimmäiset blogissa julkaistut kuvat herättivät nettikansan kiinnostuksen.

– En uskonut, että kukaan lukee blogia muutenkaan. Nyt julkaistut mieshahmot ovat olleet vielä prinsessojakin suositumpia. On uskomatonta ajatella, että kymmenet miljoonat ihmiset ovat nähneet neljän seinän sisällä väkertämiäni kuvia. Menestys oli siis yllätys, Väätäinen iloitsee.

Tosielämän prinssit ja prinsessat valmistuvat graafikon käsissä kuvankäsittelyllä ja elementtejä yhdistämällä. Digitaalisen maalauksen avulla hän varmistaa, että kaikki toimii yhdessä saumattomana kuvana.

En perusta hahmoja oikean elämän henkilöihin.

Jirka Väätäinen

– En perusta hahmoja oikean elämän henkilöihin, vaan saan inspiraatiota useista eri henkilöistä ja kuvanlähteistä, kertoo Väätäinen töiden taustoista.

Uusia työtarjouksia

Tosielämän Disney-prinssit- ja prinsessat ovat tuoneet 25-vuotiaalle graafikolle myös uusia työtarjouksia.

– Yksittäisiä projekteja ja kuvitusjuttuja on tarjottu, kertoo Väätäinen.

Disneyn päästä Väätäiseen ei ole oltu missään yhteydessä.

– He ovat ottaneet tämmöisen lähestymistavan. En usko, että he pystyisivät seisomaan kuvien takana, arvioi Väätäinen.

Yleisön pyynnöstä mieshahmoihin kesälomansa aikana tarttunut Väätäinen aikoo tehdä vielä muutamista toivotuista prinsseistä teoksia, mutta sitten harrastus saa jäädä tauolle. Syksyllä ja alkaa jälleen keskittyminen työelämään.

– Kyllä varmasti ideoita ja hahmoja löytyisi. Katsotaan, että jos joskus myöhemmin inspiroituisin tekemään jotain samantyyppistä, Australiassa tällä hetkellä työskentelevä Väätäinen tuumaa.