Tietokirjailija: Karisma on kuin vasara, sitä voi käyttää rakentamaan talon tai tappamaan ihmisen

Karismasta kirjan kirjoittanut Katleena Kortesuo pelkää, että joku alkaa käyttää karismaansa väärin poliittisin tarkoituksin. Kortesuon mukaan riski karisman käyttämiseen pahaan tarkoitukseen on politiikassa aina läsnäoleva uhka.

Ylen aamu
Katleena Kortesuo
Millainen on karismaattinen ihminen ja voiko ominaisuutta kehittää itsessään? Näihin kysymyksiin vastaamassa on aiheesta kirjan kirjoittanut esiintymiskouluttaja, tietokirjailija Katleena Kortesuo.

Karismaa voi olla paitsi hyvää, myös pahaa.

Hämeenlinnalainen tietokirjailija, esiintymiskouluttaja Katleena Kortesuon mukaan karismalla voi saada aikaan paljon pahaa, eikä se ole aina lämmintä ja ihmisistä välittävää.

– Olihan Hitlerkin karismaattinen ja hänen esikuntansa oli karismaattista sakkia, mutta ei siellä lämpöä ollut. Karisma ei ikävä kyllä tarvitse lämpöä.

– Karisma on kuin vasara: vasaraa voi käyttää rakentamaan talon tai tappamaan ihmisen.

– Karismaakin voi käyttää hyvään tai pahaan. Se on ihmisestä itsestään kiinni mihin hän sitä käyttää.

Karismasta voi siten olla paitsi hyötyä, myös haittaa.

– Kyllähän karismasta voi olla haittaa. Onhan tästä esimerkkinä hirmuhallitsjijat, kuten Hitler ja Stalin, joiden karisma on ollut äärimmäisen tuhoavaa, sitovaa ja väkivaltaista.

– Kyllä minua tavallaan pelottaakin se, että joku ryhtyy käyttämään karismaansa väärin, vaikkapa joihinkin poliittisiin tarkoituksiin, jotka voivat olla aika tuhoavia. Se on aina läsnäoleva riski.

Suomessakin karisma alkaa näkyä politiikassa

Suomalaisia poliitikkoja ei yleensä pidetä erityisen karismaattisina, kun taas esimerksi amerikkalaispoliitikkoja pidetään äärimmäisen karismaattisina.

– Meillä pääsee huipulle vähemmälläkin, meillä on vähemmän ihmisiä, sanoo Kortesuo.

– Mutta onhan meillä Kekkonen tai esimerkiski Jutta Urpilainen, jonka karsima kasvoi huomattavasti hänen ministerikaudellaan.

– Jos vertaa Jutta Urpilaisen aikaisempia esiintymisiä ja näitä viimeisiä esiintymisiä silloin kun hän oli valtiovarainminsterinä, niin siinä on valtava ero.

Kortesuon mukaan yhteiskunnallisten vaikuttajien esiintymiskoulutus alkaakin tuottaa tulosta myös Suomessa.

– Kyllä meilläkin karismaattisuus alkaa näkyä, Kortesuo sanoo.

– Alexander Stubb on hyvä esimerkki karismaattisesta ihmisestä.