Keskustele – tuleeko merkkitavaroiden hankkiminen koululaiselle liian kalliiksi?

Tällä viikolla koululaiset aloittavat taas aherruksensa. Lukuvuoden alkaessa tarvitaan kaikenlaista: kenkiä, reppuja, vaatteita. Paine kalliiden merkkitavaroiden hankkimiseen voi olla kova. Pitää olla merkkitennarit, kun kaikilla muillakin on. Jos perheessä on useampi kouluikäinen, voi ostosreissu tulla kalliiksikin. Pitääkö kaikilla sitten olla kalliit merkkitavarat?

Kotimaa
Kaksi tyttöä katselee tennareita kenkäkaupassa
Sarah Laukkanen / Yle

11-vuotias Nea ja hänen 10-vuotias sisarensa Noora kävivät toimittajan kanssa tutkailemassa tennareitten ja reppujen hintoja. Tyttöjen mukaan niin kenkien kuin reppujen täytyy olla tietyn merkkiset.

– Ne on vaan hienoja, tytöt perustelivat.

Toinen syy on se, että 'kun kaikilla muillakin on'.

Tennareilla hintaa oli tavaratalossa 65 euroa ja repulla saman verran. Tyttöjen mielestä hinnat ovat aika kalliita. Hankinnoista joudutaankin neuvottelemaan vanhempien kanssa. Kotitöitä ollaan tarvittaessa valmiita tekemään hankintojen eteen, mutta kuinka paljon?

– Tunnin tai pari, oli Nooran arvio.

– Sen verran kuin pitää tehdä, oli Nean diplomaattinen arvio.

Minna-äidin mielestä niin merkkireput kuin -tennarit ovat aika arvokkaita.

– Kieltämättä kengillä on kyllä aika kova hinta. Kyllä niistä keskustellaan ja kotitöitä pitää tehdä. Ei taida tunti eikä kaksi riittää, Minna sanoo.

Minnan arvion mukaan merkkitavaroiden puuttuminen aiheuttaa koulussa joskus kiusaamista.

– Se on rankka juttu, lapselle mutta myös vanhemmille, Minna pohtii.

Mitä mieltä sinä olet? Pitääkö tennareitten, reppujen, vaatteiden ja muiden tavararoiden olla kalliita merkkituotteita, vain sen takia ettei lasta kiusattaisi koulussa? Ymmärtääkö kouluikäinen, mikä on liian kallista? Millaisia kokemuksia sinulla on? Osallistu keskusteluun!

(Keskustelu päätetty 13.8.2015 klo 12.00)