1. yle.fi
  2. Uutiset

Suopursuruoste värjäsi joen kullanruskeaksi - video

Ulkoilijat ja uimarit ihmettelivät tiistai-iltana ruskeaksi värjääntynyttä Oulujokea Tuiran uimalan paikkeilla. Yläjuoksulta kellui laajoja kullanruskeita lauttoja kohti Merikosken voimalaa ainakin vajaan tunnin ajan.

luonto
Suopursuruosteen värjäämää vettä Oulujoessa Oulun keskustan liepeillä
Ruskeaksi värjäytynyt vesi ihmetytti uimareita tiistaina Oulujoen rannalla.

Oulun keskustan läheisyydessä sijaitsevalla Tuiran uimarannalla sai hieraista silmiään tiistai-iltana, kun joessa alkoi virrata ruskeaa ainesta. Paikalla oli iltayhdeksältä vielä useita uimareita, joista iso osa keskeytti vesileikit jäi katsomaan kullanruskeiden lauttojen virtaa.

Viime päivinä kuusensuopursuruoste on värjännyt muitakin vesistöjä samaan tapaan ja esimerkiksi oululainen Turveruukki-yhtiö tiedottaa nettisivuillaan, että kuusen sienitauti sotkee vesistöjä näinä päivinä.

Turveruukin mukaan vedessä oleva kuusensuopursuruoste muistuttaa ulkonäöltään turvetta. Oulujoenkin vedessä virtasi tiistai-iltana sateen jälkeen maa- ja puuainekselta näyttävää materiaalia.

Kolea ja sateinen kesä on lisännyt kasvien sienitauteja. Etenkin Pohjois-Suomessa kuusissa on paljon suopursuruostetta, joka ei kuitenkaan tapa puita. Uimareille suopursuruoste voi aiheuttaa allergian tapaisia oireita.

Lue seuraavaksi