Sienitauti värjää kuuset ja vedet ruskean eri sävyihin

Kolea ja sateinen kesä on ollut oiva kasvualusta kasvien sienitaudeille. Esimerkiksi suopursuruoste on kellastuttanut kuuset laajoilla alueilla etenkin Pohjois-Suomessa. Sateiden mukana sieni-itiöt pääsevät vesistöihin, joissa ne muodostavat laajoja kullanruskeita lauttoja.

Suopursu
suopursuruoste
Suopursuruoste kellastaa kuusen.Yle / Jorma Korhonen

Pohjois-Pohjanmaalla on tehty loppukesän aikana useita havaintoja vesistöjä värjäävistä suopursuruostelautoista.

Viimeisin havainto kasvitaudin sieni-itiöistä tehtiin tiistai-iltana Oulujoella, kun esimerkiksi Tuiran uimalan ohi lipui yli tunnin ajan virrassa venyneitä kullanruskeita lauttoja.

Kuntien ja valtion ympäristöviranomaiset ovat tehneet tai saaneet useita havaintoja vedessä kelluvista ruskeista lautoista.

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen vesistöyksikön päällikkö Timo Yrjänän mukaan tilanne on poikkeuksellinen etenkin Pohjois-Suomessa.

– Kolean ja sateisen kesän jäljiltä suopursuruostetta on paljon koko Pohjois-Suomessa. Myös vesistöistä on tehty runsaasti havaintoja eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata.

Vedessä kelluva ruoste näyttää turpeelta

Usein kuusensuopursuruostetta luullaan vedessä leväesiintymäksi tai turvepölyksi.

Oulun seudulla toimiva Turveruukki-yhtiö on aiempina vuosina saanut yhteydenottoja ruskeista vesistöistä huolestuneilta ihmisiltä. Tänä vuonna yhteydenottoja ei ole tullut ja yhtiö tiedottaakin jo ennakkoon nettisivuillaan vesiä värjäävästä kuusensuopursuruosteesta.

- Laitoimme tiedotteen luettavaksi, kun huomasimme että ruoste värjää taas vesiä. Pölyongelmia ei varsinkaan tänä kesänä ole ollut, naurahtaa Oulun Energian laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen.

Tauti ei tapa kuusta

Sienitauti kellastuttaa kuusen, mutta ei tapa puuta.

Vettä värjäävät itiölautat eivät ole ihmiselle vaarallisia mutta voivat aiheuttaa siitepölyn tapaisia allergiaoireita. Uimareita kehoitetaankin välttämään ruostelauttoja ja peseytymään puhtaalla vedellä uinnin jälkeen.

Suopursuruosteen massaesiintymisiä tavataan muutaman kerran vuosikymmenessä ja esiintymät voivat olla paikallisia. Pohjois-Pohjanmaalla suopursuruostetta on ollut runsaasti vuosina 2001, 2009 ja 2015.