1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Täyttäjästä laatijaksi – tältä mieheltä syntyvät ristisanatehtävät

Sanaristikoiden täyttäminen on monille vapaa-ajan mielipuuhaa. Seppo Hietalalle nuoruusvuosien harrastus syveni keski-ikäisenä ristikoiden täyttäjästä laatijaksi. Hänen ristikkojaan on julkaistu eri lehdissä viiden vuoden ajan.

ilmiöt
Kuvassa Sepo Hietala esittelee ristikkolehtiä.
Raila Paavola / Yle

Hietala aloitti laatijan uransa harrastajien lehdistä, seuraavaksi avautui pari aikakauslehteä. Tällä hetkellä hän toimittaa kuukaudessa 15 ristikkoa eri julkaisuihin. Määrä takaa, että miehen oma vapaa-aika täyttyy nopeasti.

– Iltaisin on aina auki ja tekeillä joku tehtävä. Jos sen tekeminen onnistuu hirveän hyvin, normaali sivun ristikko valmistuu arviolta kolmessa tai neljässä tunnissa.

Hietalan mukaan sanatehtävän nopeaan valmistukseen vaaditaan rauhallinen ilta ja jouhevasti kohdalleen osuvat sanat. Toisinaan tehtävän valmistuminen vie kahdesta kolmeen iltaa, tätä määrää Hietala itse kutsuu tappelemiseksi.

– Ristikosta ei oikein voi koskaan päättää aloittaessa, että kuinka isotöinen tästä tulee.

Tekoprosessi lähtee liikkeelle pisimmästä lauseesta. Hietala käyttää apunaan jotain valitsemaansa kuvaa, jonka ympärille hän alkaa rakentaa vihjeitä ja vihjeruutuja.

Laatimisen ilo

Hietalan pyrkimys on tehdä alkulauseesta lähtien mahdollisimman mielenkiintoinen ristisanatehtävä. Siinä on oltava mukana myös tekijälleen mielenkiintoa ylläpitävä koukku. Onnistuessaan hän kokee suurta mielihyvää. Varsinkin, kun koukun havaitsevat hämäävien sanojen lomasta muutkin.

Hän saa aktiivisesti palautetta saman harrastuksen parissa painivilta.

– Viikoittain ristisanatehtävien täyttäjät soittavat tai laittavat sähköpostia: "Tappelin kauan tuon kanssa, mutta viimein selvisi."

Ristikot mukana jo lapsesta saakka

Innostuksen harrastukseen Hietala sai ristikkoja usein täyttäneeltä isältään.

Ensimmäisen kerran hän kokeili itse täyttää tehtäviä kouluikäisenä. Noin 15-vuotiaana poika halusi osoittaa isälleen, että pystyy itsekin laatimaan ristikoita.

– Tein ne ruutupaperille isää varten. Koska en osannut piirtää, niiden laatiminen jäi vuosikausiksi. Nykyään hän hankkii tarvitsemansa kuvat muualta – eikä piirrä edelleenkään.

Harrastus vei ison osan Hietalan vapaa-ajasta, mutta innostus ei ottanut laantuakseen. Aikansa ruutuja täyteltyään hän päätti kokeillla niiden tekemistä itsekin. Ensimmäinen julkaisunsa hän näki painettuna, kun oli hieman yli viisikymppinen.

– Se oli piilosanatehtävä lehdessä nimeltä Ristikko Pommi.

Lue seuraavaksi