1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsalaiset seksin ostajat yhä nuorempia

Vielä vuonna 2008 seksin ostaja oli Tukholman poliisin mukaan useimmiten 50-vuotias ruotsalainen mies. Nykyään monet ostajat ovat 18–25-vuotiaita.

Ulkomaat

Yhä nuorempi ostaa Ruotsissa seksiä, Ruotsin yleisradion SR:n tekemän tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan. Vielä muutama vuosi sitten seksin ostaja oli tyypillisesti viisikymppinen ruotsalaismies, mutta nykyään poliisi ottaa usein kiinni myös nuoria miehiä.

– Olen ikävä kyllä viime vuosina huomannut, että seksin ostajat ovat yhä nuorempia. Ei ole epätavallista, että saamme kiinni nuoria miehiä, rikostarkastaja Simon Häggström kertoo SR:lle.

Häggströmin mukaan vielä vuonna 2008 seksin ostaja oli useimmiten 50-vuotias ruotsalainen mies. Nykyään monet ostajat ovat 18–25-vuotiaita.

Seksiä ostavat tulevat kuitenkin kaikista eri yhteiskuntaryhmistä. Siksi on vaikea vetää johtopäätöstä, että juuri nuoret miehet ostaisivat nykyään seksiä enemmän, vaikka Tukholman poliisi onkin tehnyt omia kenttähavaintoja.

Ruotsin lääninhallitus on julkaissut kartoituksen (siirryt toiseen palveluun) prostituutiosta Ruotsissa vuonna 2014. Sen mukaan noin 7,5 prosenttia 18–65-vuotiaista ruotsalaismiehistä oli joskus ostanut seksiä.

– Emme ole huomanneet selviä merkkejä siitä, että ikä olisi keskimäärin laskenut, mutta se on sanottava, ettei meillä ole niin hyviä mittausmenetelmiä. Tarvitsemme mittauksiin suuremman alustan, Amanda Netscher lääninhallituksesta sanoo.

Johan Christiansson työskentelee Tukholman kaupungin seksin ostajille tarkoitetussa neuvonnassa. Hän on huomannut, että yhä useampi nuori mies hakeutuu neuvontaan saadakseen apua seksin ostamisen lopettamiseen. Christianssonin mukaan seksin oston motiivit ovat hyvinkin erilaisia.

– Mutta ostaja ottaa kuitenkin oikeudekseen ostaa toisen ihmisen itselleen, Christiansson sanoo.

Lue seuraavaksi