Mielihalujen syynä bakteerikanta? Painonhallinta ei ole vain itsekurikysymys

Laihduttaminen ei ole vain tahdon asia, sanoo psykologi Outi Rahko. Vastustamattomat mieliteot saattavat johtua suoliston epäsuotuisasta bakteerikannasta.

bakteerit
Painon punnitsemista
Jari Pelkonen / Yle

Painonhallinta laitetaan usein itsekurin piikkiin, mutta ravintoon ja mielen hyvinvointiin erikoistunut psykologi Outi Rahko on väitteen kanssa eri mieltä. Rahkon mukaan tuoreet tutkimukset osoittavat, että suoliston bakteerikanta voi vaikuttaa syömiskäyttäytymiseen yllättävän paljon.

– Tietynlainen bakteerikanta vaikuttaa siihen, minkälaisia ruokia meidän tekee mieli, ja se ei ole ihan helposti tahdolla hallittavissa. Sen tietää jokainen, joka on yrittänyt laihduttaa – se on alkuun ehkä onnistunut, mutta lopulta niitä mielihaluja on todella vaikea vastustaa.

Samaan viittaavat uudet tutkimustulokset Göteborgin yliopistosta. Ruotsalaistutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että lihavuusleikkaus monipuolistaa suoliston bakteerikantaa, joka taas vaikuttaa elimistöön niin, että siihen kertyy vähemmän rasvaa. Myös Oulun yliopistollisen keskussairaalan lihavuuskirurgi, vatsaelinkirurgian dosentti Vesa Koivukangas uskoo, että suolistobakteereja koskevien tutkimusten myötä tullaan saamaan uusia keinoja lihavuuden hoitoon.

Epäterveellinen kierre

Suoliston epäsuotuisa bakteerikanta voi siis olla yksi painonhallintaan merkittävästi vaikuttava osanen. Psykologi Outi Rahkon mukaan bakteerit voivat vaikuttaa siihen, tekeekö mieli vaikkapa roskaruoan tyyppistä rasvaista ruokaa vai kuitupitoista terveellistä ruokaa.

– Suolistossa käydään jopa jatkuvaa sodankäyntiä eri bakteerikantojen kesken, kun jokainen niistä yrittää varmistaa oman elinkelpoisuutensa ja ne lähettävät aivoille signaaleja siitä, millaista ruokaa pitäisi saada.

Sen tietää jokainen, joka on yrittänyt laihduttaa – se on alkuun ehkä onnistunut, mutta lopulta niitä mielihaluja on todella vaikea vastustaa.

Outi Rahko

Tutkimuksissa on selvinnyt viitteitä siitä, että ihminen voi näin siis päätyä haitalliseen kierteeseen, josta ulospääsy vaatii pitkäjänteistä elämäntapamuutosta.

– Eikä kyse ole pelkästään suolistosta, vaan yhtä lailla aivojen toiminnasta. Jos on totuttu siihen, että syödään rasvaista, nopean mielihyvän tuottamaa ruokaa, voi käydä niin että voimakas mielihalu ajaa vastustamattomasti järjen yli, Rahko toteaa.

Omat mielihalunsa tulisi myös osata tulkita oikein. Roskaruoan himo stressaavan työpäivän jälkeen kertoo suoliston stressitilasta.

– Se on merkki siitä, suolistossa kaivataan hyvälaatuisia rasvoja, sanoo Rahko.

Laihdutusvinkit eivät päde kaikkiin

Rahko tähdentää, etteivät yleiset laihdutusvinkit toimi kaikilla, sillä yksilölliset erot ovat niin suuria. Systemaattisella elämäntaparemontilla painoonsa voi kuitenkin vaikuttaa.

Suolistossa käydään jopa jatkuvaa sodankäyntiä eri bakteerikantojen kesken.

Outi Rahko

– Sen suuntaisia kokeiluja on tehty, että terveellisellä ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksella voi vaikuttaa myös suoliston bakteerikantaan, joka sitten vaikuttaa meidän käyttäytymiseen, ja pikkuhiljaa painoon, Rahko toteaa ja lisää:

– Se ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, eikä siihen ole selkeitä kikka kolmosia.

Rahkon mukaan nykyihmisen ruokahuolto on ulkoistetumpaa kuin vaikkapa 50 vuotta sitten. Hän arvelee, että nykyään moni syö herkemmin itselleen epäsopivia ruokia.

– Nykyään syödään paljon kodin ulkopuolella ja valmisruokia. Samaan aikaan on aikamoinen markkinointi siitä, mikä ruoka on milloinkin hyvää ja terveellistä, Rahko pohti.