Omakotitalo pääkaupunkiseudulla on yhä harvempien herkkua

Pääkaupunkiseudulle nousevien uusien omakotitalojen määrä on laskenut koko 2010-luvun ajan. Taloja rakennetaan Suomen Hypoteekkiyhdistyksen mukaan nyt yhtä vähän kuin 20 vuotta sitten.

Kotimaa
Omakotitalon rakennustyömaa.
Omakotirakentajat joutuvat tekemään verottajalle rakentamisilmoituksen heinäkuun alusta lukien. Kimmo Hiltunen / Yle

Vielä vuonna 2010 pääkaupunkiseudulle nousi runsaat tuhat uutta omakotitaloa. Määrä on kuitenkin Rakennustutkimuksen tilastojen mukaan laskenut sen jälkeen tasaisesti ja viime vuonna taloja rakennettiin enää 700. Määrän odotetaan yhä laskevan tänä vuonna.

– Sekä pääkaupunkiseudulla että muualla maassa rakennetaan tällä hetkellä yhtä vähän omakotitaloja kuin 20 vuotta sitten, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna Yle Huvudstadsregionenin haastattelussa.

Unelmatalon sijainti on kaiken a ja o

Vuosien 1998 ja 2008 välillä suomalaiset toteuttivat unelmiaan rakentamassa omakotitaloja enemmän kuin koskaan ennen. Myös lainan saaminen oli tuolloin helppoa melkeinpä minkäkokoiselle talolle tahansa.

– Tänä päivänä pankit arvioivat myös sen, onko rakennettava talo mahdollista myydä eteenpäin viidentoista tai 30 vuoden päästä, Pauna toteaa.

Pääkaupunkiseudulla kohtuullisen kokoiset ja hintaiset talot käyvät Paunan mukaan melkeinpä aina kaupaksi. Suurien ja kalliiden talojen kohdalla tilanne voi kuitenkin olla toinen, varsinkin jos ne on rakennettu alueelle, missä vastaaville asunnoille ei ole kysyntää.

Halpa tontti ei takaa huippulainaa

Paunan mukaan talotoimittajien tarjoamia arvokkaita ratkaisuja voi olla vaikea vastustaa ja houkutus ostaa talolle hieman halvempi tontti saattaakin kasvaa suureksi. Pankit pistävät kuitenkin nykyään entistä helpommin hanttiin ylimitoitetuille unelma-taloille, vaikka tonttirahoissa säästettäisiinkin.

– Itäisessä Helsingissä on omat asuntomarkkinansa ja eteläisessä, läntisessä ja pohjoisessa osassa kaupunkia puolestaan omansalaiset, hän toteaa.