Joensuun vanhin ostoskeskus, PT-talo puretaan – tilalle uusia asuin- ja liiketiloja?

Joensuun pienteollisuustalon eli niin sanotun PT-talon päivät alkavat olla luetut. Kiinteistöyhtiön hallituksen teettämien selvitysten mukaan vuonna 1957 rakennettua taloa ei yksiselitteisesti kannata korjata. Kirkkokadun varrella olevassa talossa toimii tälläkin hetkellä useita yrityksiä.

Joensuu
Joensuun PT-talo elokuussa 2015.
Esa Huuhko / Yle

Kiinteistö Joensuun Pienteollisuustalo Oy:n hallitus pohtii PT-talon purkamista. Kyse on pikemmin siitä, milloin talo puretaan, kuin että puretaanko sitä ollenkaan.

Vuonna 1957 rakennetussa, monesti Joensuun ensimmäiseksi ostoskeskukseksi mainitussa pienteollisuustalossa on monta pulmaa. Putkistot ovat alkuperäiset, ja niiden sortumia on jo jouduttu korjaamaan.

Usean liikehuoneiston katto on niin matalalla, ettei niihin voi tehdä ilmastointia. Huoneistoilla on myös yhteisiä wc-tiloja, omien huoneistokohtaisten sosiaalitilojen rakentaminen ei ole mahdollista. Talossa toimii yhä useita yrityksiä aina kultasepänliikkeestä kuntosaliin asti.

Joensuun osayleiskaavassa Kirkkokatu 27 on merkitty täydennysrakennuskohteeksi. Pienteollisuustalo ei kuitenkaan kestä lisäkerrosten rakentamista nykyisten päälle. Pohdinnassa onkin uusi asuin- ja liiketalo.

Talolla on parikymmentä eri omistajaa, joten purkupäätöksen tekemiseen menee aikaa. Purkaminen nousee esille myöhemmin syksyllä pidettävässä yhtiökokouksessa.