Avoimet yliopistot korottavat hintoja jopa 50 prosentilla

Isoimmat yliopistot tarttuivat valtioneuvoston antamaan mahdollisuuteen nostaa kurssimaksuja. Esimerkiksi Lapissa opiskelu on huomattavasti halvempaa.

Kotimaa
Opiskelijoita luennolla.
Yle

Avoimen yliopiston opinnot kallistuvat tänä syksynä roimasti monissa yliopistoissa. Opintopisteen hinta nousee huimat 50 prosenttia, eli 10 eurosta 15 euroon ainakin Tampereen, Helsingin, Turun ja Jyväskylän yliopistoissa. Myös Aalto-yliopisto nostaa maksujaan.

Yliopistot päättivät nostaa hintoja, kun valtioneuvoston asetuksen muuttuminen antoi siihen mahdollisuuden. Muutoksen jälkeen avoimessa yliopistossa suoritettavasta opintopisteestä voidaan periä enintään 15 euroa. Korotusta perustellaan yleisellä kustannustason nousulla.

Esimerkiksi Tampereella yhden aineen perusopintojen hinta on tänä syksynä 375 euroa eli 125 euroa aiempaa enemmän. Opiskelijan näkökulmasta muutos on iso.

– On totta, että tämä on euromääräisesti iso korotus, sanoo koulutuspäällikkö Sirkka Sippola Tampereen yliopistosta.

– Mutta edellisen kerran maksua korotettiin kuusi vuotta sitten ja tänä aikana hinnat ovat nousseet muutenkin.

Pienemmät yliopistot eivät rahasta

Yliopistot voivat hinnoitella opintonsa itsenäisesti myös halvemmiksi.

Kun on isoista opintopistemääristä kyse, maksut nousevat 900–1000 euroon.

Sirkka Sippola

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto on pitänyt hintansa entisellään. Myös Lapissa hinnat ovat huomattavasti alhaisemmat. Opintopiste maksaa siellä 10 euroa, ja laajemmissa opintojaksoissa jopa vähemmän. Opintokokonaisuuksien hinnat vaihtelevat 135–170 euroon.

– Tampereen yliopistossa on ajateltu tulla opiskelijaa vastaan niin, että maksun voi maksaa useammassa erässä, sanoo Sirkka Sippola.

– Kun on isoista opintopistemääristä kyse, maksut nousevat 900–1000 euroon. Silloin maksun voi maksaa kolmessa erässä.