1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Costaricalaismies haaveili monumentista, osti Suomesta vesitornin – video

Viisi vuotta sitten Ouluun muuttanut Daniel Herrera tuli ostaneeksi yhden Oulun maamerkeistä, Intiön vesitornin, ystävän yllytyksestä. Mies hämmästelee edelleen tarjouskilpailun ratkeamista hänen edukseen. Pankissakaan ei oltu uskoa, mihin mies hakee lainaa.

Kotimaan uutiset
Daniel Herrera voitti yllättäen tarjouskilpailun Intiön vanhasta vesitornista Oulussa.
Daniel Herreran haaveena on saada vesitorni kaupunkilaisten käyttöön.

Daniel Herrera tunnustaa olevansa yhä sokissa tiistaisen ratkaisun jälkeen. Hänen tarjouksensa, 35 000 euroa, voitti Intiön vesitornista käydyn tarjouskilpailun.

– Tämänkö verran vesitornit maksavat?, Herrera naureskelee pankkivirkailijan häneltä kysyneen.

– Joka tapauksessa pankissa olivat ymmärtäväisiä ja kaikki sujui hyvin.

Herrera on viehtynyt massiivisiin rakennelmiin. Hän kertoo ihailleensa joulukuisella Japanin matkallaan maan punaisia portteja, isoja monumentteja, ja ihmetelleensä niihin käytettyä rahaa ja vaivaa.

Sitten miehen mieleen juolahti ajatus ostaa pala maata ja rakentaa jotain suurenmoista – kuitenkin suomalaiseen ja oululaiseen maisemaan sopivaa. Sopivasti juuri silloin ystävä oli vinkannut Herreralle, ettei tarvitse rakentaa, kun voi ostaa Oulusta valmiin tornin.

Torni auki kaikille oululaisille

Daniel Herrera vakuuttaa, että oli jäämässä Ouluun vesitornin hankinnasta riippumatta. Hän kertoo tutustuneensa vesitorniin sen verran, että tuntee sen rakenteet ja teknisiä yksityiskohtia. Hän haluaisi tietää lisää rakennuksen historiasta.

Ideana Herreralla on jonkinlainen kulttuuripaikka erilaisine tapahtumineen, kesäkahvila ja maisematasanteen hyödyntäminen tornin huipulla.

– Haluan että oululaiset voivat käyttää tornia ja tulla nauttimaan maisemista.

– Kustannuksista en välitä puhua nyt, nauraa Herrera kysymykselle, mitä tämä kaikki tulee kustantamaan.

Suojellun rakennuksen tuleva käyttö riippuu myös museoviraston näkemyksestä. Herrera etsii nyt sijoittajia, jotka haluavat mukaan projektiin.

– Itse olen sitoutunut tähän. Tästä tulee minun elämäni projekti, Herrera painottaa.

Vesitornin suojelija ilahtui uutisesta

Yksi Intiön kaupunginosan ensimmäisistä asukkaista, rouva Sirkka Melamies kertoo olevansa yksi kolmesta Intiön vesitornin suojelualoitteen tekijästä. Hän asuu edelleen Intiön ensimmäiseksi valmistuneessa kerrostalossa.

– Keräsimme ystäväni kanssa alueen kaikilta asukkailta nimet suojeluadressiin.

– Vain yksi mies kieltäytyi, ja hän kertoi olevansa töissä Intiön tornia asuinkäyttöön havittelevassa rakennusyhtiössä.

Adressi luovutettiin silloiselle rakennuslautakunnalle, Melamies muistelee.

– Tornin saaminen kulttuurikäyttöön on loistava idea, sillä ihmiset tarvitsevat myös henkistä ravintoa, hän iloitsee.

Johan Sigfrid Sirénin suunnittelema Intiön vesitorni rakennettiin Oulun kasarmin ja hautausmaan tuntumaan Intiönmäelle vuosina 1926–1927. Se oli valmistuttuaan myös suosittu näköalatorni, jonka huipulle pääsi vierailemaan kesäisin.

Tämä Oulun kaupungin vesijohtolaitoksen ensimmäinen vesitorni poistui käytöstä Puolivälinkankaan suuren vesitornin valmistumisen myötä vuonna 1969 ja suojeltiin lopulta asemakaavalla vuonna 1990.

Lue seuraavaksi