Löytyikö täitä? Myrkkyshampoota ei enää suositella

Öljyä päähän ja kelmua päälle. Täit voi yrittää tukahduttaa tälläkin konstilla. Myrkkyshampoota ei enää suositella, vaan apteekin hyllyltä kannattaa valita öljypohjainen shampoo ja täikampa.

Kotimaa
Täishampoota hiuksissa
Yle

Koulujen alkaessa muuallakin kuin koulun pihalla alkaa kuhista. Täi ystävineen saattaa asustaa lapsen päässä. Jos täit tulevat uudelleen ja uudelleen, ei täishampoo enää ehkä toimikaan. Miksi?

– Niin sanotut myrkkypohjaiset täishampoot eivät välttämättä enää toimi monen kerran jälkeen, jos täit ovat tuleet sille immuuneiksi. Öljypohjaiset shampoot sen sijaan eivät voi aiheuttaa samaa. Niiden toiminta perustuu täin tukahduttamiseen, Porvoon Näsin apteekin proviisori Anna-Kaisa Laine kertoo.

Proviisorin mukaan myrkkypohjaisia shampoita ei enää suositella, jos on mahdollista valita öljypohjainen.

– Koko pää pitää öljytä kunnolla, niin ettei päähän jää yhtään kuivaa kohtaa. Näin täin ilma-aukot tukkiutuvat. Joissakin shampoissa luvataan myös saivareiden tuhoutuvan tai täin rakenteen muuttuvan esimerkiksi kuivattamalla.

Täi täikamman päällä
Täit jäävät täikampaan. Täi on ympyröity punaisella.Yle

Oliiviöljyllä täi hengiltä?

Anna-Kaisa Laine suosittelee myös täikampaa ja hoidon uusintaa viikon kuluttua. Luonnonmukaista kotikonstiakin voi kokeilla.

Koko pää pitää öljytä kunnolla, niin ettei päähän jää yhtään kuivaa kohtaa. Näin täin ilma-aukot tukkiutuvat.

Anna-Kaisa Laine

– Olen kuullut, että öljyä levitetään täitartunnan saaneen päähän ja päälle laitetaan kelmu. Tarkoituksena on tukahduttaa täit. Voihan sitä kokeilla, vaikka ei tästä varmaan tutkimusta ole tehty.

Täiden ennaltaehkäisy voi olla vaikeaa, mutta siihenkin on jo omat tuotteensa.

– On olemassa suihketta, joka tekee hiuksista liukkaammat, jolloin täi ei pääse tarttumaan kunnolla.