1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kiina heiluttaa maailmanmarkkinoita

Juanin devalvointi saattaa vaikuttaa myös Yhdysvaltain keskuspankin koronnostoaikeisiin.

talous
Kiinalainen pankkivirkalija laski rahoja Lianyungangissa.
Kiinalainen pankkivirkalija laski rahoja Lianyungangissa tiistaina.AFP

Kiinan hallituksen yllättävät devalvaatiopäätökset ovat järisyttäneet maailmanmarkkinoita. Sijoittajat pelkäävät nyt toden teolla, että maailman toiseksi suurimman talouden kasvu on hyytymässä.

Kiinan tupladevalvointi viennin edistämiseksi on heiluttanut keskiviikkona niin maailman osakemarkkinoita kuin dollarin ja kehittyvien maiden valuuttojen kursseja. Esimerkiksi Etelä-Korean, Malesian ja Indonesian valuuttojen arvo on alentunut vähintään prosentin dollariin nähden.

Kiinan juanin dollarikurssi on tänään ollut alin neljään vuoteen. Parin prosentin luisu painoi juanin dollarikurssin 6,451:een. Valuutan arvo on keskuspankin säätelyssä.

Sijoittajien rahojen turvasatama, Saksan lyhyt, kaksivuotinen valtionlaina puolestaan laski koroltaan vielä entistä kauemmaksi nollan alle, uuteen ennätykseen, -0,29 prosenttiin.

Juanin heikentyminen on painanut maailman pörssejä laskuun. Euroopan suuret pörssit ovat olleet noin kaksi prosenttia miinuksella, samaten Helsinki.

Myös kupari ja öljy halpenivat. Kuparin hinta on nyt alempana kuin kertaakaan kuuteen vuoteen. Tähän vaikuttivat Kiinan teollisuustuotannon kasvuluvut: tuotanto kasvoi heinäkuussa vain kuusi prosenttia vuodentakaisesta, vaikka parempaa oli odoteltu.

Kiina on maailman suurin metallien kuluttaja, ja jos sen teollisuuden tarpeet hiipuvat, metallien varastot paisuvat.

Juanin devalvointi saattaa vaikuttaa myös Yhdysvaltain keskuspankin koronnostoaikeisiin.

Ohjauskoron on arveltu nousevan syyskuussa, koska Yhdysvaltain työllisyysluvut ovat hyviä ja talous näyttää vahvistuneen tarpeeksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan koronnoston todennäköisyys on nyt 40 prosenttia, kun se viime viikon työllisyyslukujen tultua julki oli 60 prosenttia.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi