Lappeenrannasta tuli rikollisuuden näyttämö – kaupunkilaiset ottivat tv-sarjan kuvausryhmän avosylin vastaan

Rikosdraamasarja Sorjonen nähdään Ylen tv-kanavalla ensi vuonna. Sarjaa on kaupattu myös ulkomaille.

Sorjonen-rikosdraamaa on kuvattu Lappeenrannassa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

– And action!

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Miikko Oikkonen antaa näyttelijöille ja kuvausryhmälle komennon kohtauksen kuvaamisen aloittamiseksi. Pysäköintihallissa on meneillään rikosdraamasarja Sorjosen kuvaukset.

Tuotantoyhtiö Fisher King Production on kuvannut 11-osaista sarjaa Lappeenrannassa vajaan kahden viikon ajan. Näkyvillä paikoilla ympäri kaupunkia tehdyt kuvaukset ovat herättäneet paikallisissa runsaasti mielenkiintoa.

– Lappeenrannan kaupunki ja lappeenrantalaiset ovat ottaneet meidät kyllä avosylin vastaan, vastaava tuottaja Leila Lyytikäinen kiittelee.

Lappeenrannan seutu istuu hyvin sarjan maailmaan

Lappeenranta valikoitui Oikkosen mukaan sarjan tapahtumapaikaksi useista syistä. Oikkonen on ensinnäkin kotoisin Lappeenrannasta ja tarina sijoittuu rajakaupunkiin.

–  Rikossarjan aihepiiri alkoi lähestyä itärajaa, joten Lappeenranta oli aika automaattinen valinta, koska tunnen kaupungin niin hyvin, Oikonen täydentää.

Lisäksi Imatralla toistakymmentä vuotta sitten tapahtuneen Eveliina Lappalaisen surma oli Oikkosen mukaan yksi ponnahduslauta.

– Tämä oli oikeastaan seutu, joka istuu hyvin sarjan maailmaan.

Sarjaa on kuvattu Lappeenrannassa noin 50 eri paikassa. Kuvauksia varten on valjastettu esimerkiksi hotelli, Saimaan rantaa, kaupungintalo sekä Linnoitus.

Sorjoseen on tarvittu runsaasti avustajia ja paikalliset ovatkin vastaavan tuottajan Leila Lyytikäisen mukaan olleet innokkaasti avuksi. Esimerkiksi Rauhassa kylpylässä yön yli kestäneissä kuvauksissa oli satakunta päätä viime viikonloppuna.

– Avustajat sekä kameran takana että kameran edessä ovat tehneet mukavaa työtä. Ilman heitä tätä ei olisi ollut mahdollista tehdä, ohjaaja Miikko Oikkonen huomauttaa.

"Ulkomailla suurta kiinnostusta"

Sarja esitetään Ylellä ensi vuonna. Lyytikäisellä ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, milloin sarjan esittäminen alkaa.

– Ja vaikka olisikin, en saisi sitä vielä paljastaa. Tiedotamme ulostulopäivästä syksyn aikana.

Sorjosta markkinoidaan myös ulkomaille nimellä Bordertown. Asialla on ranskalainen yhteistyökumppani.

– Olen ymmärtänyt, että suurta kiinnostusta sarja on herättänyt, koska olemme scandi crime -genressä. Sille on kysyntää maailmalla. Toivotaan, että Suomi on kohta samassa kastissa kuin Ruotsi, Tanska ja Norja.

Sarjan kuvaukset Lappeenrannassa päättyvät kuluvalla viikolla. Sen jälkeen kuvausryhmä siirtyy muihin maisemiin.