1. yle.fi
  2. Uutiset

Uudessa yleiskaavassa uskotaan Oulun kasvun jatkuvan

Vuoteen 2030 ulottuvassa uudessa yleiskaavaehdotuksessa Oulun nähdään kasvavan. Yleiskaavaan tehdyn arvion mukaan kaupunkiin tulisi noin 30 000 uutta asukasta ja 15 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.

Yleiskaava
Yleiskaavan esittelytilaisuus.
Soile Suvanto / Yle

Yleiskaavaan tehtyjen laskelmien mukaan uudessa Oulussa tarvitaan vuoteen 2030 mennessä noin 32 000 uutta asuntoa.

Uusia asuntoalueita rakennetaan harkitusti, ja ne sijoitetaan joukkoliikenteen kannalta suotuisiin paikkoihin. Nykyistä yhdyskuntarakennetta tiivistetään. Niin sanotulle autoriippuvaiselle vyöhykkeelle rakennetaan laajemmin vain, jos sillä edistetään joukkoliikenteen käytön kasvua.

Ratikkalinja ja bulevardi mukana yleiskaavassa

Yleiskaavan mukaan Oulussa tarjotaan jatkossakin monipuolisesti erilaisia asumisvaihtoehtoja, mutta erityisesti satsataan kerrostalorakentamiseen. Kerrostaloasumisen suosio on asukasbarometrin mukaan selkeästi kasvanut.

Idea Kemintien Bulevardista on näyttävin yleiskaavan esimerkki kaupunkirakenteen tiivistämisestä. Ajatuksena on rakentaa urbaani bulevardi Oulun kaupungin keskustasta yliopistoalueelle Linnanmaalle. Bulevardin varrelle rakennettaisiin asuintaloja ja jopa raitiovaunulinja.

Raitiotie rakennettaisiin aluksi kulkemaan Linnanmaan ja keskustan välille ja myöhemmin Kaakkuriin ja edelleen lentokentälle.

Pyöräilyyn panostetaan jatkossakin

Kaavaehdotuksen avulla pyritään panostamaan joukkoliikenteen kehittämiseen ja henkilöautoilun vähenemiseen. Oulussa suositaan myös jatkossa pyörä- ja kävelyteiden rakentamista. Tavoitteena on, että kaikista matkoista yli puolet tehtäisiin kävellen, pyöräillen tai joukkoliikennettä käyttäen.

Yleiskaavan tavoitteisiin kuuluu, että Seinäjoki–Oulu-välille saataisiin kaksoisraide koko matkalle. Lisäksi varaudutaan kaksoisraiteeseen Oulu–Kemi -välillä. Oulunsalon lentokenttää kehitetään kansainvälisen liikenteen keskukseksi.

Matkailun ja virkistyksen kärkikohteita ovat Virpiniemi, Koiteli, Oulujoen suisto, Oulunsalon Varjakka, Kierikkikeskus ja OuluZone. Matkailun uusia veturihankkeita vuoteen 2030 saakka ulottuvassa yleiskaavassa ovat huvipuisto, tapahtuma-areena ja kauppakeskukset.

Yleisötilaisuudet kiinnostavat asukkaita

Oulun uuden yleiskaavan yleisötilaisuudet ovat keränneet tähän mennessä satakunta kävijää. Tilaisuuksia on järjestetty Haukiputaalla, Oulussa ja Oulunsalossa. Asukkaita kiinnostavat muun muassa joukkoliikenneasiat.

Työpaikat sijoittuvat hyvän joukkoliikenteen äärelle uudessa yleiskaavaehdotuksessa
Yleiskaavaehdotus

Oulunsalon tilaisuudessa mukana ollut Rauno Hekkala kannattaa ratikkaliikennettä lentokentälle.

– Tämä on nappihyvä ajatus, jota on visioitu Oulunsalossa jo aiemminkin. Olen ollut mukana työryhmissä pohtimassa asioita, mutta oli ihan mukava yllätys, että virkamiehet ottivat raideliikenteen mukaan, sanoo Hekkala.

Arvi Mäläskä kaipaa vielä enemmän panostuksia merellisyyteen ja matkailuun.

– Hailuoto, Varjakka, Nallikari ja ennen kaikkea Haukipudas pitäisi saada merellisesti sidottua yhteen.

– Tietoa tuli paljon, mutta jäi huoli, uskaltaako Oulu ottaa tarpeeksi suuria harppauksia tulevaisuuteen. Aion jättää kirjallisen muistutuksen yleiskaavasta, Mäläskä pohtii.

Lue seuraavaksi