Kakkaa, särkyneitä sydämiä ja itkunaurua – Tutkija: "Emojit kertovat tehokkaasti asian"

Arvioiden mukaan pelkästään älypuhelimilla lähetetään päivittäin yli kuusi miljardia viestiä, joissa on mukana emoji. Kielentutkijan mukaan emojit ovatkin muokkaamassa tapaamme viestiä arjessa.

Kotimaa
Kuvamerkkejä kännykän näytöllä.
Tiina Jutila / Yle

Älypuhelimilla ja tietokoneilla kirjoitettavassa viestinnässä käytettävät kuvamerkit eli emojit ovat jo valtavan suosittuja. Esimerkiksi suomalaiset kuvapalvelu Instagramin käyttäjät liittävät yli puoliin lähettämiinsä viesteihin (siirryt toiseen palveluun) mukaan emojin.

Emojien tausta löytyy Japanista, jossa niitä alettiin käyttää ensin kännyköissä. Älypuhelimien käyttöjärjestelmiin emojit tulivat 2010-luvun alussa. Nykyään emojeja käytetään yleisesti pikaviestipalveluissa, kuten whatsapissa, sosiaalisessa mediassa, sähköposteissa sekä tekstiviesteissä.

– Emojit ja muut kuvaviestit kertovat asian tehokkaasti, eikä tarvita monia sanoja, vaan yksi pieni kuva riittää, kielentutkija Vesa Heikkinen pohtii.

Emojit vaikuttavat kirjoittamiseen

Emojeilla ei ole yksiselitteisiä merkityksiä, vaan ne vaihtelevat kielen, kulttuurin ja asiayhteyden mukaan. Tutkijan mukaan emojien käyttö muokkaa tapaamme kirjoittaa tekstejä. Tämä johtaa siihen, että joitakin vakiintuneita fraaseja sekä ilmauksia aletaan yhä useammin korvaamaan kuvamerkein.

– Esimerkiksi “rakastan sinua” -lausahdus voi teksteissä vähentyä ja se voi korvaantua sydän-emojilla viestin lopussa, Heikkinen arvioi.

Vaikka emojit ovat erittäin suosittuja erityisesti sosiaalisessa mediassa, on niitä alettu käyttää myös osana virallisempaa viestintää. Esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman liittovaltion tilaa käsittelevä puhe kirjoitettiin mikroblogipalvelu Twitteriin emojien (siirryt toiseen palveluun) avulla.

Emojit eivät taivu kaikkeen

Varsinaisesti emojeissa ei ole mitään uutta. Kielentutkija muistuttaa, että jo nyt kirjoitettu kieli koostuu visuaalisista merkeistä, kuten isoista alkukirjaimista, välilyönneistä, huutomerkeistä, ajatusviivoista ja teksteissä on esiintynyt myös hymiöitä eli kirjoitusmerkkien muodostamia, tunnetiloja kuvaavia yhdistelmiä.

– Emojit ovat tässä kehityksessä seuraava askel eli hymiöt korvataan suoraan kuvilla. Ja kun mietitään vielä vähän tarkemmin, niin 5 000 vuotta sitten niin sanottu kirjallinen viestintä alkoi ikään kuin kuvien piirtämisellä. Eli tässä voisi nähdä ympyrän sulkeutumista, Heikkinen toteaa.

Jos pitäisi emojien avulla kirjoittaa vaikka joku kokousmuistio, niin olisin aika haastavan tehtävän edessä.

Vesa Heikkinen, kielentutkija

Kaikkia asioita emojeilla ei kuitenkaan pystytä teksteissä kertomaan.

– Jos pitäisi emojien avulla kirjoittaa vaikka joku kokousmuistio, niin olisin aika haastavan tehtävän edessä. Voisi myös kuvitella, että tarkat erityiskielet, joissa on esimerkiksi tieteellistä terminologiaa, niin voisi olla aika haastavaa piirtää se kuvaksi, Heikkinen miettii.

Arkiviestinnän väline

Kielentutkijan mielestä emojien käyttäminen ei sovikaan vielä aivan kaikenlaiseen viestintään, sillä kaikki ihmiset eivät pysty tulkitsemaan erilaisia kuvamerkkejä. Heikkinen kuitenkin uskoo emojien mahdollisuuksiin.

– Näiden avulla pystytään uudella tavalla kertomaan esimerkiksi ironisoivia merkityksiä, kun laittaa emojin viestin loppuun. Ja ei näitä emojeja varmaan käytettäisi, jos ne eivät viestinnässä toimisi.

Arkitilanteiden viestintään emojit näyttävätkin tulleen jäädäkseen.

– Näen positiivisena tällaisen viestinnän tulevaisuuden, mutta en usko, että siitä olisi perinteisen puheen tai kirjoituksen korvaajaksi, Heikkinen päättää.

Lähteet: Unicode.org