Egyptologi uskoo: Kuningatar Nefertitin hauta voi olla Tutankhamonin haudan sisällä

Arkeologi Nicholas Reeves havaitsi farao Tutankhamonin hautakammion seinissä merkkejä mahdollisista oviaukoista. Hän päättelee, että kammion seinän takana lepäisi kuningatar Nefertiti, joka saattoi olla Tutankhamonin äiti.

kulttuuri
Nefertitin rintakuva Berliinin Neues Museumissa.
Nefertitin rintakuva on esillä Berliinin Neues Museumissa.Michael Sohn / EPA

Brittiarkeologi Nicholas Reeves uskoo, että kauan etsitty muinaisen kuningatar Nefertitin hauta on vain senttien päässä farao Tutankhamonin hautakammiosta.

Arizonan yliopistossa työskentelevä Reeves perustaa dramaattisen väitteensä internetissä tekemäänsä tutkimustyöhön. Hän kertoo The Burial of Nefertiti? (siirryt toiseen palveluun) -artikkelissaan tutkineensa viime vuonna julkaistuja, ennennäkemättömän tarkkoja valokuvia Tutankhamonin haudasta.

Reeves huomasi kuvista, että hautakammion kahdessa seinässä on halkeamia ja säröjä, jotka viittaavat hänen mukaansa kätkettyihin oviaukkoihin. Hän arvelee, että pienempi ovista veisi varastohuoneeseen ja suurempi toiseen hautakammioon.

Reevesin tutkimiin kuviin voi tutustua vapaasti espanjalaisen Factum Arte -yhtiön sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Tutankhamonin hauta on liian pieni faraolle

Farao Tutankhamonin vuonna 1922 löydetty hauta on askarruttanut egyptologeja monesta syystä. Hauta on ensinnäkin oudon pieni. Reevesin mukaan kummallista on sekin, että valtaosa haudasta löydetyistä arvoesineistä on osoittautunut käytetyiksi: niitä ei ole tehty varta vasten Tutankhamonille. Lisäksi haudan arkkitehtuuri on tyypillinen kuningattarien, ei kuninkaiden haudoille, Reeves kirjoittaa.

Reevesin mukaan erikoisuudet selittyvät, jos hauta onkin alkujaan ollut Nefertitin. Tutankhamonin tiedetään kuolleen nuorena, ja Reeves spekuloi, että hänelle ei ole todennäköisesti ehditty valmistella omaa hautaa. Näin paikan valinta olisi ollut hätäratkaisu.

– Erikseen todistekappaleet eivät ole vakuuttavia, mutta kun ne yhdistää, on vaikea välttää päätelmääni, Reeves sanoo The Economist -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Nefertitin kauneus tunnetaan rintakuvan ansiosta

Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n ja The Economistin haastattelemat muut egyptologit eivät hyppää samoihin johtopäätöksiin kuin Reeves.

The Economistissa amerikkalaisarkeologi Kent Weeks kutsuu hänen havaintojaan "kiehtovaksi ensiaskeleeksi" ja huomauttaa, että Reevesin teoria voidaan testata helposti vahingoittamatta hautaa: tutkalla voidaan selvittää, onko seinien takana onkaloita.

Egyptin kuningatar Nefertiti oli farao Akhenatenin vaimo ja mahdollisesti Tutankhamonin äiti. Jotkut tutkijat kuten Reeves uskovat, että Akhenatenin kuoltua Nefertiti hallitsi itse Egyptiä faraona nimellä Smenkhkare.

Nefertiti tunnetaan parhaiten kauneudestaan, joka on säilynyt nykyään Berliinissä esillä olevan rintakuvan ansiosta.