1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kehitysavusta ja koulutuksesta viedään eniten, omaishoito suurin saaja

Valtio leikkaa kehitysyhteistyöstä 200 miljoonaa ensi vuoden budjetissaan. Saman verran viedään opetuksesta ja korkeakouluilta. Eniten panostetaan omais- ja perhehoitoon, joka saa 85 miljoonaa euroa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) esitteli valtiovarainministeriön budjettiesitystä keskiviikkona. Budjettiesitys leikkaa valtion menoja ensi vuonna kaikkiaan noin 900 miljoonaa euroa.

Opetuksen ja korkeakoulujen rahoja leikataan kaikkiaan 210 miljoonaa euroa, joista valtaosa eli 170 miljoonaa kohdistuu valtion rahoitukseen. Kehitysavusta lähtee 200 miljoonaa.

Sairaanhoitokorvauksia karsitaan 78 miljoonaa euroa, joista noin 35 miljoonaa valtion rahoja. Myös useita asiakasmaksuja korotetaan ja etuuksien indeksejä leikataan, mutta ministeriö ei täsmentänyt summia.

Valtionhallinnon toimintamenoista leikataan 40 miljoonaa euroa.

Ministeri Stubb kertoi tiedotustilaisuudessaan esimerkkejä suurimmista leikkauksista ja panostuksista.

Puolustusvoimat ja poliisi saavat lisää

Perhe- ja omaishoitajien vapaisiin valtio antaa 85 miljoonaa euroa. Saamapuolella budjettiesityksessä ovat myös puolustusvoimien materiaalihankinnat ja sisäinen turvallisuus. Ne molemmat saavat ensi vuonna 50 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Takuueläkettä korotetaan 30 miljoonalla eli noin 23 eurolla kuussa, mutta samalla hallitusohjelmassa on suunniteltu eläkeläisten asumistukeen noin 40 miljoonan euron leikkausta.

Valtiovarainministeriön budjettiesitykseen eivät sisälly vielä hallituksen kärkihankkeet, joihin hallitus on aikonut panostaa miljardin euron verran. Lisäksi infrastruktuurin, kuten teiden, korjaamiseen laitetaan 600 miljoonaa euroa.