Testivangit kirmasivat vankilasta vapauteen – Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja: "Olosuhteet ovat karut, mutta asialliset"

Mikkelin vankilan remontoidut tilat otetaan vangeille käyttöön muutaman viikon sisällä. Merkittävin muutos on se, että remontin myötä pahamaineisesta paljuselleistä on päästy eroon. Uusittuja tiloja testasi joukko testivankeja.

Kotimaa
Mikkelin vankila.
Mikkelin vankila.Pekka Havukainen / Yle

Mikkelin vankilan portti kävi tiuhaan keskiviikkona aamupäivällä. Vapauteen astelivat vuorokauden lusineet testivangit, jotka tutustuivat Mikkelin vankilan remontoituihin tiloihin sekä vankilan arkeen vuorokauden ajan ilman puhelimia tai mitään henkilökohtaisia tavaroita. Testivankien joukossa oli muun muassa toimittajia sekä sidosryhmien edustajia.

– On se hurjaa, kun kaikki omat asiat viedään pois ja tilalle tulee kuluneet vankilan tavarat. Suljetussa vankilassa ollaan todella suljettujen ovien takana. Ei se ole sellainen hotellihuone, jossa viihdytään, vaan siellä ollaan ja lusitaan rangaistusta, sanoo testivankina toiminut Yle Uutisten oikeustoimittaja Päivi Happonen.

– Olosuhteet ovat karut, mutta asialliset. Toisaalta lähden kotiin kyllä hyvin mielellään, kuvailee niin ikään vankilassa yön viettänyt Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

Mikkelin vankilan remontti maksoi kokonaisuudessaan noin 20 miljoonaa euroa. Jatkossa vankilassa on 116 paikkaa.

– Aika paljon tehtiin uusiksi. Seinät ja rakenteet ovat pari sataa vuotta vanhat. Kaikki talotekniikka tehtiin, ihan juoksevasta vedestä alkaen, kertoo Mikkelin vankilan johtaja Eva Vesanen.

Uusittuihin selleihin tuodaan vangeille nyt myös kahvinkeittimet sekä televisiot. Aiemmin kodinkoneista sekä elektroniikasta vastasivat vangit itse.

– Ennen ne piti käyttää tarkastettavana ja siitä seurasi kustannuksia. Lisäksi nyt tilanne on kaikille tasapuolinen, Vesanen sanoo.

Paljusellit Mikkelissä historiaan

Viimeisessä vaiheessa vanhan osan remontin alle jäivät myös pahamaineiset paljusellit. Paljuselleissä ei ole wc-tiloja, vaan vangit tekevät tarpeensa ämpäriin. Paljusellejä löytyy tällä hetkellä vielä Helsingin ja Hämeenlinnan vankiloista. Helsingin vankilasta paljusellit poistuvat peruskorjauksen yhteydessä ja Hämeenlinnaan suunnitellaan samaa, vaikka säästöpaineet osuvat lähivuosina myös vankeinhoitoon.

Nykyään selleistä löytyvät wc-tilat.
Mikkelin vankilan selleistä löytyvät nyt uudet wc-tilat.Yle/Pekka Havukainen

Rikosseuraamuslaitos on esittänyt kolmen avovankilan sulkemista, mutta päätöstä odotetaan oikeusministeriöltä.

– Vankilaverkosto on tällä hetkellä päätöksenteon kohteena, odotan tietoja parin kuukauden kuluessa, Vesterbacka sanoo.

Vaikka Mikkelin vankilassa vietettyyn yöhön ja henkilökunnan toimintaan oltiin laajasti tyytyväisiä, löytyy vankeinhoidossa kehitettävää koko maan tasolla.

– Vangin ja henkilökunnan vuorovaikutuksessa saattaisi olla parannettavaa, sellaisessa kannustettavuudessa, pääjohtaja Vesterbacka pohtii.