1. yle.fi
  2. Uutiset

Konsernijohtaja Stadigh: Suomalaisille annettuja lupauksia peruttava

Yhteiskuntasopimukselta odotetaan liian paljon – Suomen talousongelmien ydin ovat velkaantuminen ja verotus, jyrähtää Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh. Hänen mukaansa Suomessa on tuhottu luottamus tulevaisuuteen.

talous
Kari Stadigh
Kari Stadighin mielestä yhteiskuntasopimus on vienyt huomion Suomen talouden pääongelmilta.

Sampo-konserni on esitellyt koko historiansa parhaan puolivuosituloksen. Huipputulosta konsernijohtaja Kari Stadigh selittää erityisesti muiden Pohjoismaiden piristyvällä talouskehityksellä. Suomen tilannetta hän pitää naapureita heikompana erityisesti siksi, että ylivelkaantuminen on vienyt luottamuksen tulevaisuuteen.

Stadigh uskoo, että parhaimmassakaan tapauksessa yhteiskuntasopimuksella ei Suomea nosteta. Päinvastoin, hänen mukaansa se on vienyt huomion pääongelmalta.

– Pääongelmat liittyvät siihen, että velkaannumme lisää ja elämme yli varojemme. Samalla olemme nostaneet veroja niin, että riskihalukkuus palkata uusia työntekijöitä on kadonnut. Nämä ovat merkittävämpiä asioita kuin yhteiskuntasopimus.

Valtion velka ja verotus iskevät talouden ytimeen eli luottamukseen. Stadighin mukaan luottamus tulevaisuuteen palautuu vain velanoton lopettamisella ja veroja alentamalla.

Kansalaisille annettuja lupauksia täytyy perua - julkista sektoria täytyy purkaa

Kari Stadigh

Muun muassa Yle Uutisen ekonomistikyselyssä yhteiskuntasopimusta pidettiin tärkeänä kilpailukyvyn kohentamisen kannalta, mutta myös siksi, että se palauttaisi luottamuksen Suomen kykyyn sopia kiistakysymyksistä. Stadighin mukaan sopimukselta odotetaan kuitenkin liian paljon.

Talouden vakauttamiseen päästään vain pienentämällä julkisen sektorin kokoa. Stadigh muistuttaa, että yksityisen sektorin työpaikkojen määrä on laskenut viisi vuotta. Niillä pitäisi kuitenkin rahoittaa julkinen sektori.

– Meidän täytyy peruuttaa kansalaisille annettuja lupauksia. Julkista sektoria täytyy purkaa, koska se ylittää kansakunnan kantokyvyn, Stadigh laskee armottoman viileästi.

Lue seuraavaksi