1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

EK hoputtaa, SAK moittii – budjettiehdotus saa sekä risuja että ruusuja

Elinkeinoelämän keskusliitossa ollaan huolissaan koulutusleikkauksista. Työttömyysturvaan kohdistuvat leikkaukset puolestaan närästävät palkansaajajärjestö SAK:ta.

Alexander Stubb saapumassa esittelemään vuoden 2016 budjettiehdotusta Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) budjettiehdotus saa työmarkkinajärjestöiltä sekä kehuja että moitteita.

Työnantajapuolta edustava Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää tärkeänä valtiovarainministeriön pyrkimystä talouden tasapainottamiseen hallitusohjelman mukaisesti.

Hän kuitenkin kiirehtisi hallitusohjelmaan kirjattujen kärkihankkeiden valmistelua. EK:n mukaan "konkreettisia päätöksiä ja käytännön toimia tarvitaan nopeasti", ja koulutukselle ja tutkimukselle pitäisi antaa erityinen asema kärkihankkeissa.

– Lopputuloksena pitää aina olla koulutuksen laadun paraneminen. Suomi ei pärjää koulutuksesta tinkimällä vaan entistä paremmalla osaamisella, Häkämies linjaa EK:n tiedotteessa.

Palkansaajajärjestö SAK puolestaan kehuu työtulovähennyksen nostamista, mutta moittii työvoimapolitiikan määrärahojen supistamista. SAK:n mukaan työssäkäyntiä ja työllistymistä edistävistä palveluista säästäminen on lyhytnäköistä.

– Työvoimapolitiikan määrärahatilanne on jo tänä vuonna kriisiytynyt, eikä ensi vuodelle ole luvassa merkittävästi parempaa työllisyystilannetta, SAK:n pääekonomisti Olli Koski arvioi.

SAK linjaakin, että hallitusohjelmaan kirjatuille työttömyysturvan ja vuorotteluvapaan säästöille on etsittävä vaihtoehtoja yhteiskuntasopimuksesta neuvoteltaessa.