Rovaniemen uimahallille kaivataan avuksi ulkopuolista rahoitusta

Yritystoimintaa kaupungin uimahalliin, hyvinvointipalveluita, kuntosalitoimintaa, yhteinen halli urheiluopisto Santasportin kanssa. Siinä muutama vaihtoehto, joita pohditaan Rovaniemen uuden uimahallin rahoituksen keventämiseksi.

uimahallit
Uimahalli Vesihiisi Rovaniemellä
Sauli Antikainen / Yle

Uimahallin rahoitusvaihtoehtoja ja myös rakennuspaikkaa pohtivassa uimahallin selvitystyöryhmässä on puheenjohtajana sivistysjohtaja Antti Lassila ja jäseninä perusturvajohtaja Markus Hemmilä, teknisen toimialan toimialajohtaja Martti Anttila sekä kaupunginkamreeri Jussi Päkkilä.

Kaupungin nykyinen uimahalli on jo 46 vuotta vanha ja se on rapistumassa käsiin.

Kuntokartoituksen mukaan vesikatto pitäisi uusia ja kaikki ulkoseinät remontoida. Sisäpinnat ovat jo siinä kunnossa, että niitä on vaikea pitää puhtaina (siirryt toiseen palveluun).

Todennäköistä on, että vanhan uimahallin remontointi ei ole paras vaihtoehto.

Uusi halli 15 miljoonaa euroa

Uusi halli maksaisi laskelmien mukaan 15 miljoonaa euroa. Uimahallin selvitystyöryhmän iso haaste on rahoituksen pohtiminen niin, että hallin rakentaminen saataisiin mahdollisimman kevyeksi kaupungin kukkarolle.

– Työryhmä pyrkii löytämään uimahalli-investoinnille sellaisia vaihtoehtoja, että pystytään tuottamaan uimahallipalvelut ja mahdollisesti muut allaspalvelut siten, että kuntalaisten maksuosuus ei juurikaan nousisi nykytilanteesta, työryhmän puheenjohtaja, Rovaniemen kaupungin sivistysjohtaja Antti Lassila sanoo.

– Jos me rakennetaan pelkkä uimahalli, jossa ei ole ulkopuolisia toimijoita, me joudutaan maksamaan kaikki käyttökustannukset, henkilöstömenot ja vuokrat. Sitten on mahdollisuus, että uimahallissa on muitakin toimijoita. Ne voi olla hyvinvointipalveluiden tuottajia tai esimerkiksi kuntosalipalveluiden tuottajia, jolloin me saatais tuloja ja voitais jakaa kustannuksia kiinteistön osalta

– Tai sitten tämä sijoitusvaihtoehto esimerkiksi niin, että sijoitetaan uimahalli Ounasvaaralle ja Rovaniemellä olisi yksi uimahalli kahden sijasta, Antti Lassila sanoo.