1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus aikaistaa päivähoitomaksujen korotuksia

Hallitus aikoo Ylen tietojen mukaan nipistää myös lääkekorvauksista 50 miljoonaa jo ensi vuonna, jotta ensi vuoden budjetissa säästötavoitteeksi asetettu 900 miljoonaa euroa täyttyy.

politiikka
Suvi Aherto ja Joonas Turunen, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja valtiovarainministeri Alexander Stubb valtiovarainministeriön sisäisissä vuoden 2016 budjettineuvotteluissa Vantaalla.
Valtiovarainministerin erityisavustajat Suvi Aherto ja Joonas Turunen, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja valtiovarainministeri Alexander Stubb valtiovarainministeriön sisäisissä vuoden 2016 budjettineuvotteluissa Vantaalla tiistaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus aikoi korottaa päivähoitomaksuja vuonna 2017 54 miljoonalla eurolla. Nyt korotus tulee Ylen tietojen mukaan voimaan jo jossain vaiheessa vuotta 2016.

Hallitus joutuu aikaistamaan monia säästöjä, koska se taipui siirtämään työttömyysturvaan ja vuorotteluvapaaseen aiotut säästöt vasta vuoteen 2017. Näin tehtiin, jotta yhteiskuntasopimuksesta voitaisiin neuvotella mahdollisimman suotuisassa ympäristössä. Päätös aiheutti hallitusohjelman yhteydessä julkaistuun säästölistaan kuitenkin yli 100 miljoonan euron loven valtion menoihin.

Hallitus aikoo nipistää myös lääkekorvauksia nopeutetussa aikataulussa. Hallitusohjelman yhteydessä lääkekorvauksia aiottiin karsia 150 miljoonalla eurolla vuodesta 2017 eteenpäin. Nyt hallitus aikoo säästää korvauksista jo 50 miljoonaa ensi vuonna.

Ylen saaman tiedon mukaan myös Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston apteekeilta viedään 30 miljoonan euron korvaus, joka on vastannut niiden yhteisöveroa ja apteekkimaksua.

Myös kehitysapurahoissa lainamuotoisen avun osuus nousee 30 miljoonaa euroa aiemmin aiottua nopeammin.

Lue seuraavaksi