1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Iskulause herättää pahennusta tien varressa – Poliisi voimaton

Ylöjärven ja Nokian välisen tien viereen on pystytetty kangas, jonka viesti on poikkeuksellinen. Suomen Vastarintaliikkeen jäsenet ovat tänä kesänä jakaneet propagandaa ympäri Pirkanmaata, mutta ei tiedetä, onko iskulause heidän tekemänsä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylöjärveläinen Karoliina Löytty ajoi maanantaina Nokialta Ylöjärven suuntaan, kun hän näki tien sivussa poikkeuksellisen iskulauseen.

Kankaassa lukee: "Mikä erottaa ihmisen ja eläimen? Välimeri".

Kangas on Nokian ja Ylöjärven välisen tien laidalla Tampereen länsipuolella. Kangas on viritetty metsän reunaan hirviaidan taakse. Se näkyy parhaiten Nokialta Ylöjärven suuntaan ajaessa.

Löytty kertoo, että samalla seudulla on aiemmin keväällä ollut hieman samantyyppinen teksti.

Hän soitti hätäkeskukseen ja pyysi, että kangas haettaisiin pois. Hänelle vastattiin, että he katsovat, mitä asialle voisi tehdä. Tiistai-iltana iskulause oli yhä paikallaan.

Kuva: Petra Ketonen / Yle

Uusnatsit levittäneet propagandaa tänä kesänä

Yle Tampere ei ole tavoittanut lakanan virittänyttä henkilöä tai henkilöitä.

Kyselimme sähköpostitse, onko Suomen Vastarintaliike vastuussa kyseisestä iskulauseesta. Sähköpostiviestiin ei tullut vastausta.

Suomen Vastarintaliikkeen jäsenet kertovat nettisivuillaan levittäneensä kesän aikana lakanoita ja tarroja eri puolille Pirkanmaata.

Suomen Vastarintaliike on uusnatsijärjestö, joka on ollut otsikoissa viimeksi elokuun alussa Jyväskylässä tapahtuneen välikohtauksen takia.

Ensin pitäisi tehdä rikosilmoitus

Vaikuttaa siltä, että poliisilla ei ole mahdollisuutta käydä poistamassa iskulausetta.

Poliisi voisi käydä poistamassa iskulauseen, jos se olisi lähempänä tietä. Tien vieressä se voitaisiin tulkita tiealueen merkiksi, johon tarvitaan ely-keskuksen lupa.

Kangas on riista-aidan toisella puolella sen verran kaukana, että se ei kuulu ely-keskuksen vastuulle.

Poliisin mukaan tieliikennelaissa ei ole pykälää, jonka perusteella kangas voitaisiin poistaa.

– Kankaasta pitäisi tehdä rikosilmoitus, jonka jälkeen selvittäisimme, täyttääkö teksti rikoksen tunnusmerkit, sanoo komisario Arto Rajala Sisä-Suomen poliisista.

Rajala ei ole törmännyt aiemmin vastaavaan tapaukseen.

Yle Tampere yrittää selvittää, kenen maille kangas on viritetty ja onko sitä varten saatu lupa.