1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n rauhanturvaajien johtaja Keski-Afrikassa eroaa hyväksikäyttöskandaalin vuoksi

Viime kuukausien aikana julkisuuteen on noussut ainakin neljä erillistä tapausta, joissa rauhanturvaajia epäillään lasten hyväksikäytöstä. YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee asiaa huomenna Ban Ki-moonin koollekutsumana.

Babacar Gaye Kuva: EPA

YK:n Keski-Afrikan tasavallan rauhanturvaoperaation johtaja eroaa tehtävistään, maailmanjärjestön pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi keskiviikkona.

Ban sanoi toimittajille, että senegalilainen diplomaatti Babacar Gaye "jätti eronpyyntönsä minun kehotuksestani". Hän on kutsunut torstaiksi turvallisuusneuvoston koolle käsittelemään rauhanturvaajien hyväksikäyttöepäilyjä.

– En pysty sanoin ilmaisemaan, miten ahdistunut, vihainen ja häpeissäni olen, Ban sanoi uutistoimisto AP:n mukaan. Hän viittasi raportteihin, joiden mukaan YK-joukot ovat käyttäneet lapsia seksuaalisesti hyväkseen.

Päivää aiemmin ihmisoikeusjärjestö Amnesty syytti rauhanturvaajia tässä kuussa tapahtuneista väkivallanteoista: Amnestyn mukaan rauhanturvaajat olivat tappaneet summittaisesti 16-vuotiaan pojan ja hänen isänsä ja raiskanneet 12-vuotiaan tytön Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa.

Aiemmin Keski-Afrikkaan sijoitettuja rauhanturvaajia on syytetty katulasten hyväksikäytöstä Banguissa. YK tutkii myös syytöksiä erillisestä hyväksikäyttötapauksesta maan itäosassa.

Lisäksi Ranskasta, Tšadista ja Päiväntasaajan Guineasta tulleita rauhanturvaajia epäillään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista vuoden 2013 joulukuun ja 2014 kesäkuun välisenä aikana, muutamaa kuukautta ennen kuin operaatio siirtyi virallisesti Afrikan unionilta YK:n alaisuuteen.