1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Niinistö: Ahvenanmaan turvallisuuspoliittinen tilanne ei ole muuttunut

Niinistön mukaan Ahvenanmaan tilanteessa ei ole tapahtunut muutosta. Presidentti pitää huolestuttavampana sodan uhkakuvilla spekulointia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vierailivat Kastelholman linnassa Sundissa Ahvenanmaalla keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Ahvenanmaan turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia. Hän muistuttaa saaren demilitarisoidun aseman perustuvan laajasti tunnustettuihin kansainvälisiin sopimuksiin.

– Ahvenanmaan sijainti Itämerellä on olennainen, mutta strateginen asema ei ole mielestäni muuttunut mitenkään niin, että sinne haluaisi nyt jokainen, Niinistö kommentoi.

Ahvenanmaalla vieraillut Niinistö pitää tällä hetkellä huolestuttavana sodan ja sen uhkan pesiytymistä arkipäivän keskusteluihin.

– Tietenkin Suomi, kuten muukin EU joutuu varautumaan uusiin hybridisodankäynnin muotoihin, mutta ylispekulaatiota sodasta nähdään mediassakin. Vaarana on, että mahdottomina pidettyjä asioita aletaan pitämään mahdollisina, hän muistutti.

Niinistö kommentoi myös yhteiskunnallisen keskusteluilmapiirin koventumista ja kummasteli suomalaisten keskusteluja yleisemminkin.

– Nettikeskusteluissa ilmapiiri on koventunut, on nähty purkauksia, joissa asia jää kirjoittajan omien traumojen varjoon. Yleisemmin olen ihmetellyt tätä ”mitä maailmalla meistä ajatellaan” -teemaa, emme kai ole valahtamassa takaisin siihen?