Siirtolaiskriisin koettelema Kosin saari saa risteilyaluksen vastaanottokeskukseksi

Saarelle lähetetään myös lisää mellakkapoliiseja, Reutersin poliisilähteet kertovat. Saarella puhkesi eilen kahakoita poliisien ja siirtolaisten välillä.

Ulkomaat
Siirtolaiset kiipeävät stadionin aidan ylitse Kosilla.
Siirtolaiset kiipesivät vastaanottokeskuksena toimivan urheilustadionin aidan ylitse Kosilla keskiviikkona.Angelos Tzortzinis / AFP

Kreikka lähettää Kosin saarelle mellakkapoliiseja ja risteilyaluksen, joka on tarkoitus muuttaa vastaanottokeskukseksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turistikohteena tunnettu Kos on vaikeuksissa, sillä 30 000 asukkaan saarelle on saapunut pormestarin mukaan jo 7 000 siirtolaista.

Ministeri Alekos Flabouraris sanoi keskiviikkona, että vastaanottokeskukseksi muutettavalle alukselle voidaan majoittaa vähintään 2 500 ihmistä.

Uutistoimisto Reutersin poliisilähteiden mukaan kaksi mellakkapoliisiyksikköä on lähetetty Ateenasta Kosille viranomaisten tueksi, ja lisävoimia on hankittu myös lähisaarilta.

Kosilla puhkesi tiistaina poliisien ja siirtolaisten välinen kahakka väliaikaiseksi vastaanottokeskukseksi muutetulla urheilustadionilla, kun väkijoukko tungeksi poliisipisteelle vaatimaan maahanmuuttopapereitaan. Poliisit löivät ihmisiä pampuilla ja käyttivät palosammuttimia hajottaakseen ihmisjoukon.

Keskiviikkona paahteisella stadionilla odotti yhä satoja ihmisiä, joiden joukossa oli pikkulapsia. Reutersin silminnäkijän mukaan odottajilla oli vähän vettä ja ei lainkaan ruokaa.

Rannikkovartioston mukaan viimeisten 24 tunnin aikana yli 200 maahanpyrkijää oli pelastettu saarelle. Kosin satamalta lähtevää rantapromenadia reunustivat keskiviikkona kymmenet teltat.

– Kosin viranomaiset ovat sanoneet selvästi, että heillä ei ole aikomusta parantaa näiden ihmisten tilannetta, koska se loisi "vetävän tekijän", Lääkärit ilman rajoja -järjestön Brice de le Vingne sanoi Reutersille.

– Mutta totuus on se, että sotaa pakenevat ihmiset tulevat riippumatta siitä, yrittävätkö viranomaiset estää heitä.