1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hunajasato jää puoleen tavanomaisesta kesästä

Kesän hunajasato jää heikoksi. Tilanne on samanlainen koko Suomessa. Tavanomaisesti yksi pesä tuottaa 30 kiloa hunajaa, nyt vain noin 15 kiloa.

Kuva: Yle/ Pasi Takkunen

Tämän kesän hunajasato jää jopa puoleen tavanomaisesta. Etelä-Pohjanmaan mehiläishoitajien puheenjohtaja Tomi Suvanto sanoo, että kehno sato-odotus koskee koko Suomea.

– Sato tulee olemaan huono, Suvanto toteaa.

Yleensä yksi mehiläispesä tuottaa noin 30 kiloa hunajaa vuodessa, mutta nyt jäätäneen noin 15 kiloon pesältä. Syynä heikolle hunajasadolle ovat sateet, kylmyys ja pesien emottomuus.

– Vesisateet ja kylmyys ovat aiheuttaneet sen, että emojen pariutuminen ja pesien kehittyminen ovat jääneet jälkeen, Suvanto selvittää.

– Nyt on emottomia pesiä. Ne kuolevat syksyn mittaan kaikki pois.

Kuva: Yle / Pasi Takkunen

Huonojen säiden takia esimerkiksi mettä tuottavien kasvien kukintoja on ollut normaalia vähemmän. Myös mehiläiset ovat lentäneet vähemmän kuin yleensä.

– Mehiläiset eivät lennä sateella yhtään. Kylmällä taas ne lentävät, mutta kukista ei välttämättä tule mettä, Tomi Suvanto selvittää.

Elokuun alku on ollut kuitenkin hyvää aikaa kerätä apiloiden mettä. Hyvät säät eivät silti korjaa alkukesän koleutta.

– Päivä on lyhentynyt. Aurinko laskee aiemmin ja lentoaika on lyhyempi juhannuksen aikaan verrattuna, Suvanto vertaa.

Mehiläinen vaatii noin 17 asteen lämpötilan ennen kuin se lähtee lentoon. Meden keräämiseen vaaditaan jo 20 lämpöastetta.

Viime kesänä hunajaa jäi satojatuhansia kiloja varastoon. Suvanto kuitenkin arvelee, että varastoihin jäänyt ylijäämähunaja myydään loppuun vielä tämän vuoden aikana.